Lietuva paaugstina azartspēļu nodokli

© pixabay.com

Lietuvā no nākamā gada tiks paaugstināti nodokļi azartspēļu operatoriem, otrdien nolēma Seims.

Ar 72 balsīm par, deviņiem deputātiem atturoties, Seims pieņēma grozījumus Likumā par loteriju un azartspēļu nodokli, kas paredz, ka no 2025.gada spēļu automātiem, galda spēlēm, bingo, derībām un attālinātajām azartspēlēm tiks piemērota bruto ienākuma nodokļa likme 22% apmērā pašreizējo 20% vietā.

Finanšu ministre Gintare Skaiste, kura bija ierosinājusi lielāku nodokļa pieaugumu, atzina, ka likmes celšana par diviem procenta punktiem azartspēļu biznesu būtiski neietekmēs.

Lielāka nodokļa likme loterijām un azartspēlēm valsts budžeta ieņēmumus papildinātu par aptuveni 4,4 miljoniem eiro. Papildu līdzekļus paredzēts ieguldīt sabiedrības izglītošanā par azartspēļu iespējamo kaitējumu, un daļa no tās tiks piešķirta plašsaziņas līdzekļiem, lai kompensētu ieņēmumu zaudējumus, kas radušies azartspēļu reklāmas aizlieguma dēļ.

Savukārt Nacionālās azartspēļu un spēļu biznesa asociācijas prezidents Ļutaurs Ulevičs iepriekš sacīja, ka paaugstinātā nodokļa likme skars astoņus uzņēmumus, kuriem būs jāizlemj, vai turpināt savu darbību.

Kā liecina Lietuvas Azartspēļu uzraudzības dienesta dati, Lietuvā azartspēles organizē 12 uzņēmumi.

Azartspēļu bruto ieņēmumi 2023.gadā sasniedza 222,2 miljonus eiro, kas ir par 13,5% vairāk nekā 2022.gadā, un azartspēļu organizatoru peļņa pieauga līdz 59 miljoniem eiro.

Svarīgākais