Baltkrievu aktīviste Karača vērsusies Eiropas Cilvēktiesību tiesā pret Lietuvu

© unsplash.com

Baltkrievu aktīviste Volha Karača, kas jau deviņus gadus dzīvo Lietuvā un vada Starptautisko pilsonisko iniciatīvu centru "Mūsu mājas" ("Naš dom"), ir vērsusies Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) par Lietuvas lēmumu liegt viņai patvērumu.

Aktīvistes advokāts Rītis Satkausks teica, ka sūdzība ECT iesniegta 4.februārī pēc tam, kad galīgs kļuva Lietuvas Augstākās administratīvās tiesas lēmums noraidīt baltkrievu aktīvistes patvēruma pieteikumu.

Advokāta vērtējumā, patvēruma pieteikuma noraidīšana ir nepamatota, tādēļ sūdzībā ECT norādīts, ka "ir pārkāptas Karačas tiesības uz taisnīgu tiesu, aizsardzību pret spīdzināšanu, kā arī tiesības uz privātās dzīves un ģimenes aizsardzību".

"Arī tiesības uz domas un biedrošanās brīvību, jo ar darbībām, par kurām Volha tiek apsūdzēta, viņa nodarbojās tieši kā cilvēktiesību aizstāve, cilvēktiesību asociācijas vadītāja," sacīja advokāts.

Janvāra sākumā Lietuvas augstākā administratīvā tiesa nolēma atstāt spēkā zemākas instances tiesas lēmumu un nepiešķirt patvērumu Karačai.

Viņas advokāts klāstīja, ka tiesas lēmums ir balstīts uz to, ka "Karača it kā rada draudus Lietuvas valstij, tās drošībai, jo viņa kā aktīviste sazinājās ar Krievijas tiesībsargu, kurš ir cilvēks no [Krievijas diktatora] Vladimira Putina svītas". "Tas ir iedomāts drauds," paziņoja Satkausks.

Lietuvas Migrācijas departaments pērn augusta beigās noraidīja Karačas patvēruma lūgumu, atsaucoties uz Valsts drošības departamenta secinājumu, ka viņa apdraud Lietuvas nacionālo drošību, jo varētu būt saistīta ar Krievijas izlūkdienestiem.

Tomēr viņai tika piešķirta pagaidu uzturēšanās atļauju, pamatojoties uz "humāniem apsvērumiem". Tās termiņu ir iespējams pagarināt.

Pati aktīviste apstiprināja, ka pērn pavasarī Lietuvas drošības institūcijas viņu brīdināja par sakariem ar Krievijas izlūkdienestiem, taču no plašākiem komentāriem viņa atturējās.

2014.gadā Karačai tika piešķirta pastāvīgās uzturēšanās atļauja Lietuvā, kas regulāri pagarināta, un, pēc viņas teiktā, viņa dzīvojusi pārmaiņus Lietuvā un Baltkrievijā līdz 2020.gada pavasarim, kad pilnībā pārcēlusies uz Viļņu. 2022.gadā viņa iesniegusi lūgumu piešķirt patvērumu.

"Mūsu mājas" norāda, ka sniedz humāno, psiholoģisko un citu palīdzību baltkrieviem gan pašu mājās, gan Lietuvā, kā arī veic cilvēktiesību pārkāpumu monitoringu. 2022.gadā Minskas režīms to pasludināja par ekstrēmistu organizāciju un 2021.gadā Baltkrievijas Valsts drošības komiteja to iekļāva "teroristu sarakstā".

Svarīgākais