Britu karaļnamu kritizē par karalisko kāzu viesu izvēli

© Scanpix

Uz prinča Viljama un Keitas Midltones kāzām uzaicināta virkne monarhu, kuri savās valstīs valda kā tirāni, taču ielūgumus nav saņēmuši divi bijušie Lielbritānijas premjerministri – norādījuši britu mediji, komentējot oficiālo viesu sarakstu, kuru publicējis britu karaļnams.

Sarakstā ir 1900 vārdu, un kreisi noskaņotie laikraksti vērsuši uzmanību uz to, ka uz laulību ceremoniju, kas piektdien notiks Vestminsteras abatijā, nav ielūgti bijušie premjeri Tonijs Blērs un Gordons Brauns. Reuters norāda, ka vispretrunīgāko reakciju izraisījusi Bahreinas kroņprinča Šeiha Salmana bin Hamada al Halifa aicināšana uz kāzām, jo Bahreinas varasiestādes joprojām turpina apspiest valstī notiekošos procesus. Svētdien gan Bahreinas karaļnams oficiāli paziņoja, ka kroņprincim "ar lielu nožēlu" nācies atteikties no ielūguma, pamatojot to ar diplomātiskiem apsvērumiem un nepieciešamību palikt valstī.

Pret monarhiju noskaņotās aktīvistu grupas Republic vadītājs Greiems Smits sarunā ar The Times On Sunday kritizējis arī Saūda Arābijas, Omānas, Brunejas, Kataras, Svazilendas, Lesoto, Butānas un Kuveitas valdošo ģimeņu pārstāvju iekļaušanu viesu sarakstā. "Šis saraksts atgādina rokasgrāmatu Kas ir kas – tirāni un viņu sirdsdraugi," ironiski sacījis G. Smits. Lielbritānijas karaļnams savukārt uzsvēris, ka viesu saraksts veidots pēc konsultācijām ar Ārlietu ministriju un pavisam odiozām personām tajā nevajadzētu būt iekļautām.

Svarīgākais