VIDEO. Klimata aktīvisti trako Stounhedžā

© Unsplash

Divi klimata aktīvisti Apvienotajā Karalistē nonākuši aiz restēm par oranžas krāsas kukurūzas miltu izsmidzināšanu Stounhendžā, tādējādi cenšoties izdarīt spiedienu uz britu valdību, lai tā izbeigtu fosilā kurināmā izmantošanu.

Klimata aktīvistu grupa "Just Stop Oil” uzņēmās atbildību par notikušo un paziņoja, ka nākamajai valdībai ir "jāparakstās uz juridiski saistošu līgumu, lai līdz 2030. gadam pakāpeniski atteiktos no fosilā kurināmā". Vispārējās vēlēšanas Lielbritānija notiks 4. jūlijā.

Grupas sociālajos tīklos ievietotajā video redzams, kā protestētāji ar ugunsdzēšamajiem aparātiem izsmidzina oranžas krāsas kukurūzas miltus uz akmens monolītiem, kamēr citi apmeklētāji viņus velk prom, kliedzot "Beidziet!".

Viltšīras policija paziņoja, ka arestēti divi cilvēki, kas tiek identificēti kā 21 gadu vecais Niamu Linčs un 73 gadus vecais Radžans Naidu. "Just Stop Oil” apgalvo, ka Stounhendžas protestā izmantotie kukurūzas milti lietus laikā noskalosies.

Klimata protestētāji pēdējos gados ir izmantojuši nežēlīgu protesta taktiku, kas, viņuprāt, ir nepieciešama, lai uzsvērtu klimata politikas absurdumu, kuras mērķis ir tikai pakāpenisks progress akūtas krīzes laikā, kā arī lai izlauztos cauri sabiedrības vienaldzībai šajā jautājumā.

Muzejos aktīvisti ir pielīmējuši rokas pie rāmjiem vai aizsargstikliem, kas aptver slavenus mākslas darbus, un pat apmētājuši tos ar pārtiku.

Šāda taktika tomēr ir izpelnījusies asu kritiku. Daudzi Apvienotās Karalistes politiķi nosodīja trešdienas rīcību. Premjerministrs Riši Sunaks nosauca "Just Stop Oil" par "apkaunojumu".

Tomēr "Just Stop Oil” draudējuši saasināt protestu, turpmākajos mēnešos vēršoties pret līdzīgām akmens konstrukcijām arī citur Eiropā.

Svarīgākais