Situācija Vidējos Austrumos kļūst saspringtāka: pēc kara draudu saņemšanas Kipra noraida Libānas izplatītās baumas

© unsplash.com

Kipra noraidījusi Libānas šītu bruņotā grupējuma "Hizbollah" apgalvojumus, ka varētu ļaut Izraēlas kara lidmašīnām izmantot savas lidostas vai karabāzes, lai uzbruktu "Hizbollah" mērķiem Libānā. 

"Kipra nav iesaistīta un neiesaistīsies nekādos militāros konfliktos," valsts radio sacīja valdības preses pārstāvis Konstantīns Letimbiotis.

Viņš arī izplatījis rakstisku paziņojumu, kurā uzsver, ka "jebkādi publiski apgalvojumi, par Kipras iesaistīšanos ar tās infrastruktūras vai teritorijas starpniecību konfrontācijā, kas attiecas uz Libānu, ir pilnīgi nepamatoti".

"Kipra nekad nav veicinājusi un neveicinās nekādas agresīvas darbības vai uzbrukumus nevienai valstij," piebildis valdības preses pārstāvis.

Jau ziņots, ka "Hizbollah" vadonis Hasans Nasralla trešdien draudēja Kiprai ar karu, ja tā atvērs savus lidlaukus un karabāzes Izraēlai.

"Kipras lidlauku un bāzu atvēršana Izraēlai, lai tā uzbruktu Libānai, nozīmēs, ka Kipras valdība iesaistījusies karā," televīzijā pārraidītajā uzrunā norādīja Nasralla.

Kā vēstīts, saasinoties pārrobežu sadursmēm ar "Hizbollah" kaujiniekiem, Izraēlas armija otrdien paziņoja, ka apstiprināti plāni iebrukumam Libānā.

Tas notika pēc tam, kad Izraēlas ārlietu ministrs Israels Kacs draudēja "Hizbollah" iznīcināt "totālā karā".

"Mēs esam ļoti tuvu brīdim, kad mēs pieņemsim lēmumu mainīt spēles noteikumus pret "Hizbollah" un Libānu," pavēstīja Kacs. "Pilnīgā karā "Hizbollah" tiks iznīcināts, un Libāna cietīs smagu triecienu," viņš piebilda.

Kopš 7.oktobra slaktiņa, ko Izraēlā sarīkoja palestīniešu teroristu grupējums "Hamās", uz ko izraēlieši reaģēja ar plašu militāro operāciju Gazas joslā, teju katru dienu notiek sadursmes starp Izraēlu un "Hizbollah" uz Izraēlas un Libānas robežas.

"Hizbollah" ir "Hamās" sabiedrotais, un tiek uzskatīts, ka libāniešu grupējums militāri ir daudz spēcīgāks nekā palestīniešu teroristu bandas.