Krievija Igaunijas pierobežas rajonos veic izlūkošanu, izmantojot gaisa balonus

© Pixabay.com

Igaunijas policijas un robežsardzes pārvalde skaidro, ka nespēj traucēt Krievijas izlūkošanas darbībām, kuras tā jau mēnesi veic no gaisa pie Igaunijas austrumu robežas, taču ir gatava notriekt gaisa balonus, ja tie nonāks virs Igaunijas teritorijas, raksta postimees.ee.

Ar gāzi piepūstas ierīces, kas līdzīgas klasiskajiem 20. gadsimta pirmās puses gaisa baloniem, traucē vietējiem iedzīvotājiem - Narvas iedzīvotāji ziņo par nemarķēta balona parādīšanos debesīs pie robežas.

"Šodien tas vairs nav debesīs. Iespējams, traucē pieaugošais vējš, vai arī tie nogādāti uz citu robežas posmu. Pirmo reizi Narvā tie tika pamanīts 2024. gada maija sākumā,” ceturtdien Rus.Postimees pastāstīja kāds lasītājs.

Igaunijas un policijas un robežsardzes pārvalde apstiprināja, ka šī nav pirmā Krievijas gaisa balona parādīšanās robežas tuvumā.

“Šis balons atrodas virs Krievijas Federācijas teritorijas, tas ir palaists jau iepriekš. Domājams, balons ir aprīkots ar izsekošanas ierīcēm, ar kuru palīdzību Krievija ievāc sev interesējošo informāciju,” sacīja robežapsardzības biroja priekšnieks Ēriks Purgels.

"Līdz šim Krievija šo balonu ir palaidusi tikai virs savas teritorijas, tāpēc no mūsu puses nav iemesla vai iespējas aizliegt viņiem šo darbību," sacīja Purgels.

Tomēr viņš paskaidroja, ka, "ja gaisa balons šķērsos Igaunijas robežu, tas tiks notriekts".

Krievijas puse situāciju nekomentē, un arī par mērķiem, ko cenšas sasniegt tie, kuri periodiski paceļ balonu, kas redzams no dažādām Narvas vietām, netiek ziņots.

“Krievija vāc informāciju visos pieejamos veidos, lai pēc tam šos datus izmantotu pret saviem kaimiņiem. Informācija tiek vākta, ārkārtīgi rūpīgi nopratinot cilvēkus, kuri apmeklē Krieviju. Tas tiek darīts, aizbildinoties ar robežkontroli, kuras laikā tiek fiksēti arī dati, kam parastā robežšķērsošanas laikā nebūtu jāpievērš uzmanība,” atzīmēja Ēriks Purgels.

“Ir zināmi gadījumi, kad robeždienesta sistēmām tika pieslēgtas robežšķērsotāju personīgās iekārtas - portatīvie datori un telefoni. Ar to saistīts liels risks - tādā veidā privātpersonu iekārtās var tikt uzstādītas programmas, ar kuru palīdzību Krievijas dienesti vēlāk var sekot līdzi telefonos vai datoros notiekošajām darbībām,” atgādināja robežsardzes priekšnieks.

"Ja tomēr esat devies uz Krievijas Federāciju un saskārāties ar aizdomīgām darbībām uz robežas un ārpus tās, jums par to jāinformē mūsu robežsargi,” viņš uzsvēra.

Krievijas gaisa baloni pie robežām ar ES jau iepriekš bija manīti ne tikai Igaunijas tuvumā - maijā mediji ziņoja par tieši tāda paša balona parādīšanos netālu no Somijas robežas Krievijas Karēlijā.

Toreiz Krievijas valsts mediji apgalvoja, ka fiksētas atrašanās vietas gaisa baloni palīdz robeždienestam izsekot nelegālos imigrantus, kuri cenšas nelegāli šķērsot robežu.