Makrons brīdina, ka Francijas skolas apdraud "antisemītisma sērga"; divi zēni apsūdzēti par ebreju meitenītes izvarošanu

© Depositphotos

Francijā divi 13 gadus veci zēni aizturēti aizdomās par 12 gadus vecas ebreju meitenes izvarošanu.

Uzbrukumu, domājams, motivējis antisemītisms, un tas šokējis Francijas ebreju kopienu, palielinot spriedzi sabiedrībā pirms parlamenta ārkārtas vēlēšanām, kurās pirmo reizi varētu uzvarēt Francijas galēji labējā Nacionālā apvienība (RN).

Cietusī policijai pastāstīja, ka sestdienas vakarā viņai parkā netālu no mājām pienākuši klāt trīs zēni vecumā no 12 līdz 13 gadiem, kuri viņu ievilkuši šķūnī, piekāvuši un izvarojuši, izsakot nāves draudus un antisemītiskus apvainojumus, ziņu aģentūrai AFP pastāstīja kāds avots policijā.

Viņas draudzenei, kas parkā bija kopā ar cietušo, izdevās identificēt divus uzbrucējus.

Cits avots policijā atklāja, ka viens no zēniem meitenei uzdevis jautājumus par "viņas ebreju reliģiju" un Izraēlu.

Trīs aizdomās turamie tika aizturēti pirmdien. Otrdienas vakarā diviem no viņiem tika izvirzītas apsūdzības par grupveida izvarošanu, antisemītiskiem apvainojumiem un vardarbību un nāves draudu izteikšanu. Abi tika paturēti apcietinājumā līdz tiesai.

Trešais aizturētais - 12 gadus vecais zēns - arī tika apsūdzēts par antisemītiskiem apvainojumiem, vardarbību un nāves draudu izteikšanu, bet ne par izvarošanu. Pēc apsūdzības izvirzīšanas viņam tika atļauts atgriezties mājās.

Francijas prezidents Emanuels Makrons šodien valdības sēdē brīdināja, ka Francijas skolas apdraud "antisemītisma sērga", pastāstīja prezidentam tuvu stāvošs avots.

Avots piebilda, ka prezidents aicināja veidot dialogu par rasismu un naidu pret ebrejiem skolās.

Kopš 7.oktobra slaktiņa, kuru Izraēlā sarīkoja palestīniešu teroristiskais grupējums "Hamās", Francija pievērsusi pastiprinātu uzmanību cīņai ar antisemītismu.

Antisemītisku incidentu skaits Francija kopš 7.oktobra ir strauji pieaudzis. Šī gada pirmajos mēnešos šādu gadījumu skaits pieauga trīs reizes, salīdzinot ar to pašu periodu pirms gada, liecina oficiālie dati.

No 1676 antisemītiskiem incidentiem, kas tika reģistrēti 2023.gadā, 12,7% notika skolās.