"Viss ir savstarpēji saistīts." Stoltenbergs pēc Putina vizītes Ziemeļkorejā nāk klajā ar paziņojumu

© depositphotos.com

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs otrdien, komentējot Krievijas diktatora Vladimira Putina vizīti Ziemeļkorejā, mudināja paplašināt sadarbību starp Ziemeļatlantijas aliansi un partneriem Indijas un Klusā okeāna reģionā.

"Putina vizīte Ziemeļkorejā parāda un apstiprina, ka ir ļoti cieša saikne starp Krieviju un tādām autoritārām valstīm kā Ziemeļkoreja, arī Ķīna un Irāna," sacīja Stoltenbergs preses konferencē Vašingtonā.

"Tas arī parāda, ka mūsu drošība nav reģionāla. Tā ir globāla. Tas, kas notiek Eiropā, ir svarīgi Āzijai, un tas, kas notiek Āzijā, ir svarīgi mums," teica Stoltenbergs, piebilstot, ka "tas ir nepārprotami redzams Ukrainā, kur Irāna, Ziemeļkoreja, Ķīna atbalsta un kurina Krievijas agresijas karu pret Ukrainu".

Viņš uzsvēra, ka "ideja, ka mēs varam sadalīt drošību reģionāli, vairs nedarbojas. (..) Viss ir savstarpēji saistīts, un tādēļ mums ir jārisina šie izaicinājumi kopīgi".

Stoltenbergs arī uzsvēra bažas par Maskavas potenciālo atbalstu Phenjanai, "kad runa ir par atbalstu tās raķešu un kodolprogrammai", norādot, ka tas ir vēl viens iemesls, lai stiprinātu sadarbībai ar partneriem Indijas un Klusā okeāna reģionā.

Jau ziņots, ka Putins ir ieradies vizītē Ziemeļkorejā. Putina ārlietu padomnieks Jurijs Ušakovs sacījis, ka vizītes laikā varētu tikt parakstīts Krievijas un Ziemeļkorejas stratēģiskās partnerības līgums.

Svarīgākais