Lietuvā sākta izmeklēšana par finanšu tehnoloģiju uzņēmuma "Foxpay" darbību

© unsplash.com

Lietuvas Īpašo izmeklēšanu dienests sācis izmeklēšanu par iespējamu necaurskatāmu darbību finanšu tehnoloģiju kompānijā "Foxpay", paziņoja dienests.

Dienests informēja, izmeklēšana tiek veikta saistībā ar iespējamu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu un iejaukšanos valsts amatpersonas vai personas, kas pilda valsts pārvaldes funkcijas, darbībā.

Ņemot vērā lielo informācijas apjomu, tika uzsākta pirmstiesas izmeklēšana, lai pieņemtu objektīvu lēmumu un pārbaudītu saņemto datu kopumu par noziedzīga nodarījuma pazīmju esamību. Līdz šim nevienam vēl nav izvirzītas apsūdzības, apliecināja Lietuvas Īpašo izmeklēšanu dienestā.

6.jūnijā Īpašo izmeklēšanu dienests saņēma ģenerālprokurores Modas Grunskienes rīkojumu noskaidrot faktiskos apstākļus saistībā ar publiskajā telpā parādījušos informāciju par "Foxpay" darbībām. Pēc informācijas pārbaudes no krimināltiesiskās puses un informācijas precizēšanas tika nolemts uzsākt pirmstiesas izmeklēšanu.

Arī Lietuvas Centrālā banka veic revīziju "Foxpay".

Tāpat "Foxpay" darbību analizē arī valdības komisija, kuras uzdevums ir izvērtēt stratēģiski nozīmīgo kompāniju darījumus.

Pagājušajā nedēļā Lietuvas valdības preses dienestā apstiprināja, ka "Foxpay" īpašniece Ieva Trinkunaite ir centusies iegādāties "Foxpay" bijušā valdes locekļa Mindauga Navicka kompāniju "Litlab", tomēr atteikusies no plāna laikā, kad tādu plānu sāka izvērtēt valdības komisija.

Lai gan finanšu pakalpojumu tehnoloģiju grupas "ISun" dibinātāja un padomes priekšsēdētāja Trinkunaite atteicās no nodoma pārņemt "Litlab", tomēr komisija pēc savas iniciatīvas turpināja analīzi, secinot, ka Trinkunaite kā potenciāls stratēģiskais investors neatbilst nacionālās drošības interesēm. "Litlab" pārvalda biroju ēku netālu no Viļņas lidostas.

Pagājušajā nedēļā privātu saišu ar Trinkunaiti un viņas partneri Vilhelmu Germanu dēļ no amata atkāpās sociālās aizsardzības un darba lietu ministre Monika Navickiene.

Lietuvā skandālu izraisījusi informācija par to, ka valdošās konservatīvās partijas "Tēvzemes savienība - Lietuvas kristīgie demokrāti" pārstāve Navickiene pirms vairāk nekā gada ar privātu lidmašīnu uz Dubaiju ir devusies kopā ar Germanu, kurš agrāk bija pazīstams kā Viļus Židelis un ir izcietis cietumsodu par finanšu krāpniecību, un viņa partneri Trinkunaiti.

Portāls "Delfi.lt" vēstīja, ka 2022.gadā "Foxpay" ieguva līgumu no Informācijas sabiedrības attīstības komitejas, kas deva tiesības apkalpot maksājumus caur Valsts informācijas sistēmu sadarbspējas platformu, par katru darījumu nosakot maksu 34 eiro centu, neskaitot pievienotās vērtības nodokli, apmērā. Mēnesī platformā ir ap 72 000 darījumu.

Kā atklājuši portāla avoti, uzņēmumiem ierasti maksa par tādu pakalpojumu ir septiņi centi par darījumu, ja mēnesī darījumu skaits pārsniedz 50 000.

Trinkunaite ir Navicka brāļa sievas māsa. Navickiene iepriekš uzstāja, ka viņa reti tiekas ar "Foxpay" īpašnieci un nezināja par riskiem, ko rada Trinkunaites partneris Germans.

Trinkunaite pirmdien paziņoja, ka atkāpjas no "Foxpay" valdes priekšsēdētājas amata. Viņa lēmumu pamatoja ar vēlmi nodrošināt uzņēmuma darbības nepārtrauktību.

Svarīgākais