Netanjahu atlaiž kara kabinetu

© pixabay.com

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu atlaidis kara kabinetu, pirmdien paziņojis Izraēlas valdības preses pārstāvis Deivids Mencers.

Mencers žurnālistiem skaidroja, ka kara kabineta izveide bija priekšnoteikums, lai bijušais Izraēlas Aizsardzības spēku Ģenerālštāba priekšnieks Benijs Gancs varētu pievienoties vienotības valdībai.

Gancs šomēnes pameta valdību. "Līdz ar Gancas kunga aiziešanu no valdības kabinets nav vajadzīgs. Tā pienākumus pārņems drošības kabinets", paziņoja Mencers.

Izraēlas mediji norāda, ka šis solis, kas, domājams, neizraisīs būtiskas izmaiņas politikā, paredzēts, lai pretotos galēji labējo politiķu spiedienam, kuri vēlas iegūt lielāku ietekmi lēmumu pieņemšanā.

Kara kabinets tika izveidots pēc tam, kad Gancs aizgāja no opozīcijas un pievienojās Netanjahu valdībai pēc 2023.gada 7.oktobra slaktiņa, ko Izraēlā sarīkoja palestīniešu teroristiskais grupējums "Hamās". Šis uzbrukums izraisīja karu starp Izraēlu un "Hamās" Gazas joslā.

Cits Gancas partijas biedrs, bijušais Izraēlas Aizsardzības spēku Ģenerālštāba priekšnieks Gadi Eizenkots arī piekrita pievienoties valdībai ar nosacījumu, ka tiks izveidots kara kabinets, ziņoja Izraēlas amatpersonas. Eizenkots pameta kara kabinetu kopā ar Gancu.

"Tas nozīmē, ka drošības kabinets tiksies biežāk. Drošības kabinets tik un tā ir iestāde, kas ir atbildīga par lēmumu pieņemšanu (saistībā ar karu)," norādīja kāda Izraēlas amatpersona.