BBC: Grieķu robežsargi piekauj noķertos migrantus un bez vestēm met pār bortu jūrā

© Pixabay

Krasta apsardze Grieķijā trīs gadu laikā ir izraisījusi desmitiem migrantu nāvi, tostarp deviņi cilvēki tika tīši iemesti ūdenī, ziņo raidsabiedrība BBC.

Pamatojoties uz liecinieku liecībām, BBC ziņojumā teikts, ka šie deviņi ir starp vairāk nekā 40 cilvēkiem, kuri, domājams, ir miruši pēc izraidīšanas no Grieķijas teritoriālajiem ūdeņiem vai izvesti atpakaļ jūrā pēc krasta sasniegšanas Grieķijas salās.

Grieķijas krasta apsardze paziņoja, ka stingri noraida visas apsūdzības par nelikumīgām darbībām.

Grieķija jau sen ir apsūdzēta par migrantu piespiedu atgriešanu un cilvēku grūšanu atpakaļ uz Turciju, kas saskaņā ar starptautiskajiem tiesību aktiem ir nelikumīgi.

BBC žurnālisti ir analizējuši 15 incidentus, kā rezultātā gāja bojā 43 cilvēki.

Ziņu sākotnējie avoti galvenokārt bija vietējie plašsaziņas līdzekļi, nevalstiskās organizācijas un Turcijas krasta apsardze.

Tā atzīst, ka šādu gadījumu pārbaude ir ārkārtīgi sarežģīta - liecinieki bieži pazūd vai ir pārāk nobijušies, lai runātu. Tomēr četros gadījumos ir izdevies apstiprināt faktus, runājot ar aculieciniekiem.

Piecos gadījumos migranti sacīja, ka Grieķijas varas iestādes viņus iemeta tieši jūrā. Četros no šiem gadījumiem viņi stāstīja, kā viņi bija nokļuvuši Grieķijas salās, bet tika nomedīti.

Vairākos citos incidentos migranti stāstīja, ka viņi tikuši uzsēdināti uz piepūšamiem plostiem bez motoriem, kas pēc tam iztukšojušies vai šķietami bijuši pārdurti.

Jau pērn laikraksts „New York Times” savā izmeklēšanā apgalvoja, ka Grieķija regulāri pamet migrantus jūrā. Žurnālisti izmantoja kāda austriešu aktīvista uzņemtos materiālus, kurus "pārbaudīja un apstiprināja" ASV medijs:

Pasaulē

Somija plāno jau nākamnedēļ piedāvāt profilaktisku vakcināciju pret putnu gripu atsevišķai sabiedrības grupai, kas strādā ciešā saskarē ar dzīvniekiem, 25. jūnijā paziņoja veselības aizsardzības iestādes. Tādējādi Somija kļūst par pirmo valsti pasaulē, kas spērusi šādu soli.

Svarīgākais