Nīderlande paplašina eksperimentu ar legāli audzētas marihuānas tirdzniecību

© pixabay.com

Nīderlande eksperimentālā kārtā pirmdien atļāvusi legāli audzētas marihuānas tirdzniecību vēl astoņās pilsētās.

Pasaulē plaši valda kļūdains pieņēmums, ka Nīderlandē marihuāna jau sen ir legalizēta. Marihuānas lietošana nelielā daudzumā tehniski joprojām ir nelikumīga, taču policija izvēlas nepiemērot likumu saskaņā ar tā saukto tolerances politiku, kas tiek īstenota kopš pagājušā gadsimta 70.gadiem.

Pašreiz Nīderlandē hašiša un marihuānas pārdošana un patēriņš nelielā daudzumā kafejnīcās tiek pieļauts, bet marihuānas kaņepju audzēšana un vairumtirdzniecība ir aizliegta. Tas nozīmē, ka kafejnīcas marihuānas iegādē ir atkarīgas no nelegāliem un bieži vien noziedzīgiem vairumtirgotājiem.

Šī situācija veicinājusi noziegumu un sociālu problēmu vairošanos, un amatpersonas cer to apturēt, eksperimentējot ar marihuānas legalizāciju.

Pagājušajā gadā rudenī Nīderlande sāka eksperimentu ar legāli audzētas marihuānas tirdzniecību Tilburgā un Bredā, Nīderlandes dienvidos. Turpmāk šāda prakse būs atļauta vēl astoņās pilsētās, tai skaitā Māstrihtā, valsts austrumos, un Groningenā, valsts ziemeļos. Patērētāji un pārdevēji šajās pilsētās turpmāk varēs būt droši par marihuānas izcelsmi un kvalitāti.