Nausēda aicina slēgt Baltkrievijā esošo Astravjecas AES

© f64.lv, Kaspars Krafts

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda aicināja starptautisko sabiedrību pastiprināt spiedienu uz Baltkrieviju, lai panāktu starptautiskajām prasībām neatbilstošās Astravjecas atomelektrostacijas (AES) slēgšanu.

Nausēda aizvadītajā nedēļas nogalē Šveicē apmeklēja Ukrainas miera samitu, kur piedalījās diskusijā par kodoldrošību.

Konferencē Nausēda pauda bažas par Astravjecas AES drošību, atgādinot, ka to būvēja, neievērojot vides un kodoldrošības prasības.

"Prezidents aicināja starptautisko sabiedrību pastiprināt spiedienu uz Baltkrievijas režīmu, lai tas slēgtu atomelektrostaciju, kas neatbilst starptautiskajiem standartiem," paziņoja Lietuvas prezidenta kanceleja.

Nausēda arī norādīja pasaules līderiem, ka gan taktisko kodolieroču izvietošana Baltkrievijas teritorijā, gan draudi izmantot kodolieročus kara pret Ukrainu kontekstā ir pilnīgi nepieņemami.

Viņš aicināja starptautisko sabiedrību apvienot spēkus un kopīgi strādāt, lai nodrošinātu Ukrainas enerģētisko noturību un energoapgādes drošību.

Pēc Nausēdas domām, Krievijai ir nekavējoties jāatsauc savs militārais un civilais personāls, ieroči un iekārtas no Zaporižjas atomelektrostacijas un droši jānodod tās kontrole Ukrainai saskaņā ar Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) principiem.

Jau ziņots, ka Lietuvas Nacionālā kodolenerģijas drošības inspekcija oktobra beigās brīdināja, ka Astravjecas AES otrais energobloks sāk ražošanu, neatrisinot visas drošības problēmas.

Astravjecas AES pirmais energobloks tiek izmantots kopš 2020.gada.

AES būvnieks ir Krievijas uzņēmums "Rosatom", un celtniecība finansēta par Maskavas piešķirtā aizdevuma līdzekļiem.

Lietuva uzskata, ka Baltkrievija nav ievērojusi drošības prasības, ceļot spēkstaciju, kas atrodas aptuveni 30 kilometrus no Lietuvas robežas un 50 kilometrus no Viļņas.