Lietuvā bažas par agresīvām kaijām; sajūtas kā Hičkoka filmās

© Pixabay.com

Kāds vīrietis no Kauņas aicina iedzīvotājus rūpēties par saviem mīluļiem, uzmanot tos no agresīvi noskaņotām kaijām, raksta lrytas.lt.

“Mums uzbrūk kaijas, sargājiet savus mīluļus! Kas notiek ar pilsētas kaijām? Tās lido ļoti zemu un uzbrūk kā vanagi. Manu acu priekšā uz jumta sēdošam balodim uzbruka un viņu nogalināja, palika tikai spalvas. Kaķis tik tikko paspēja tikt sveikā cauri ar veselu kažoku, viņu izglāba tuvējais krūms.

Savulaik vārnas aizdzina apkārtnē iemaldījušos vanagu, taču šie “plēsēji” ne no kā nebaidās, pat no garām ejošiem cilvēkiem!” redakcijai satraukti stāsta kāds Kauņas pilsētas iedzīvotājs.

“Varbūt dabaszinātnieki varētu izskaidrot šo anomāliju? Agrāk tādu joku nebija. Ja šo agresīvo putntu skaits kļuvis pārāk liels, varbūt pilsētas pašvaldībai būtu jāuztraucas par to regulēšanu. Cik ilgs laiks paies, līdz putni sāks uzbrukt arī cilvēkiem un mazākiem zvēriem?” vaicāja lasītājs Robertas.

Ziņu portālam komentāru sniedza Tadoša Ivanauska zooloģiskā muzeja ornitologs Sauļus Rumbutis. Viņš skaidro, vai ir iespējams, ka kaijas “aiznes” augumā mazākus dzīvniekus.

“Lai arī kaijas var uzbrukt citiem putniem un dzīvniekiem, ja tās aktīvi sargā ligzdas, ar knābi tās neknābs. Vērojot putnus, var redzēt, ka tās varbūt ar spārna galu var pieskarties kaķim vai citam putnam. Kaijas barojas tikai ar dzīvām zivīm un visa veida ūdens kukaiņiem un ir sastopamas galvenokārt tikai ūdens tuvumā, tomēr ir iespējams, ka kaijas var uzbrukt mazākiem, vājākiem putniem, baroties ar to olām un cāļiem,” brīdina ornitologs.

Pasaulē

Francijas un ASV autobūves uzņēmums "Stellantis" otrdien brīdināja, ka varētu apturēt ražošanu Lielbritānijā, ja jaunā valdība nespēs sniegt lielāku atbalstu pārejā uz elektrisko automobiļu ražošanu.