Ukrainas prezidents: Krievija nav gatava taisnīgam mieram

© Depositphotos

Krievija un tās vadība šodien nav gatava taisnīgam mieram, un to apstiprina diktatora Vladimira Putina šīs nedēļas paziņojums, kurā viņš pieprasa Ukrainas teritorijas, svētdien sacīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

"Reāli gandrīz visi teica, ka tikai ar šo vienu vēstījumu Putins visai pasaulei darīja zināmu, ka viss, ko viņš iepriekš bija teicis par patiesu vēlmi izbeigt karu, ir reizināts ar nulli," teica Zelenskis divu dienu miera samita noslēguma preses konferencē Šveices kalnu kūrortā Birgenštokā.

Ukrainas prezidents sacīja, ka viņš šādu Putina paziņojumu uzskata par "ļoti nopietnu kļūdu".

"Cilvēks, kurš vēlas izbeigt karu, viņš var teikt jebko, pat par iesaldēto konfliktu, kas mums neder, jo mēs viņiem neticam. Bet te ir cilvēks, kurš absolūti provocēja visu pasauli un, atklāti sakot, biedēja, runājot par to, ka viņš negrasās izbeigt karu, bet vēlas turpināt sagrābt teritoriju sagrābšanu. Tāpēc tā ir liela kļūda, kas mums ir noderīga," sacīja Zelenskis.

Pēc viņa domām, Putina teiktais ietekmēja to, ka dažas valstis, kurām bija cits viedoklis, mainīja nostāju.

Runājot par Ķīnu, Zelenskis sacīja, ka Pekinai ir ekonomiska un politiska ietekme uz Maskavu un tā varētu palīdzēt Ukrainai.

Viņš uzsvēra, ka "Ukraina nekad nav teikusi, ka Ķīna ir mūsu ienaidnieks", un ka viņš vēlētos, lai Ķīna kļūtu par Ukrainas draugu.

Krievija uz samitu Šveicē netika aicināta, savukārt Ķīna atteicās nosūtīt savus pārstāvjus.

Putins piektdien paziņoja, ka dos rīkojumu par tūlītēju pamieru un sāks sarunas, ja Kijiva izvestu karaspēkus no četriem Ukrainas reģioniem, par kuru aneksiju 2022.gadā paziņoja Maskava, un atteiktos no plāniem pievienoties NATO. Ukraina noraidīja Putina plānu kā manipulatīvu un absurdu.

Pasaulē

Kamēr Rīgā politiķi lemj, būt vai nebūt “Rail Baltica” atzaram uz Rīgu un lidostu “Rīga”, tikmēr Klaipēdas ostas pārvaldē parakstīts memorands par “Rail Baltica” atzara būvniecību uz Lietuvas ostas pilsētu Klaipēdu.

Svarīgākais