Šveices muzejs izņem no ekspozīcijas, iespējams, nacistu zagtas gleznas

© Unsplash

Cīrihē esošais „Kunsthaus”, viens no Šveices prestižākajiem mākslas muzejiem, ir paziņojis, ka saskaņā ar jaunajām vadlīnijām attiecībā uz nacistu nolaupītajiem mākslas darbiem, noņems piecas gleznas.

Papildu pārbaudei tika noņemta arī sestā glezna, sacīja par Emīla Bērla kolekciju atbildīgais fonds, lai gan neuzskatīja, ka jaunās vadlīnijas attiecas uz mākslas darbiem viņu uzraudzībā.

Fonda dibinātājs savulaik bija Vācijā dzimis ieroču tirgotājs, kurš savu bagātību ieguva Otrā pasaules kara laikā un jau sen ir bijušas aizdomas, ka vienai no Eiropas prestižākajām privātajām mākslas kolekcijām varētu būt nacistu laikmeta izcelsme.

„Kunsthaus” ir informējis kolekcijas turētājus, ka meklē risinājumus ar bijušo īpašnieku tiesību pārņēmējiem par sešiem kolekcijā esošajiem darbiem,” teikts muzeja paziņojumā.

Attiecīgās gleznas radījuši mākslinieki Gustavs Kurbē, Klods Monē, Anrī de Tulūzs-Lotreks, Vincents van Gogs un Pols Gogēns.

Mākslas muzejs jau iepriekš ir saskāries ar problēmām, demonstrējot Bērla kolekciju. Kritiķi pērn apgalvoja, ka fonda mēģinājums iekļaut darbus kontekstā nav pietiekami koncentrēts uz mākslas darbu bijušo, ebreju izcelsmes īpašnieku likteni.

Pasaulē

Norisinoties Ukrainas karam un Palestīnas un Izraēlas konfliktam, deviņas pasaules kodolvalstis modernizē savus kodolarsenālus, turklāt dažas palielina arī kaujas galviņu skaitu - tā teikts Stokholmas Starptautiskā miera pētniecības institūta ikgadējā ziņojumā, raksta unian.net.