Radiācija varētu būt lielākais šķērslis Marsa kolonizācijai

© Pixabay

Milzīgā saules vētra, kas skāra Zemi, skāra arī Marsu un dati liecina, ka radiācijas līmenis uz sarkanās planētas varētu radīt izaicinājumu planētas izpētei cilvēkiem.

Rekorda saules vētra arī uz Marsa izraisīja polārblāzmu.

Lai gan starojums izraisīja kropļojumus Marsa izpētes rīka kamerās. Dati no „Curiosity” un mākslīgajiem pavadoņiem orbītā sniedza NASA zinātniekiem vērtīgu ieskatu radiācijas daudzumā uz sarkanās planētas.

Dati liecina, ka starojums pie „Curiosity” bija aptuveni 8100 mikrogreji, kas ir līdzvērtīgs 30 krūškurvja rentgeniem. Lai gan tas nav nāvējošs daudzums cilvēkam, tas ir daudz vairāk nekā kāds vēlētos piedzīvot, jo īpaši tāpēc, ka astronauti uz Marsa, visticamāk, saskarsies ar vairākām šādām ekspozīcijām.

Astronauti var saskarties arī ar vizuāliem izkropļojumiem, kas līdzīgi „Curiosity” kamerām.

Vairāki Starptautiskās kosmosa stacijas iemītnieki ir aprakstījuši, ka aiz acīm redz "uguņošanu", kad viņi tās aizver radiācijas vētras laikā.

Zinātnieki apgalvo, ka būs nopietni jārūpējas par jebkuru apkalpes misiju, piemēram, senajiem lavas kanāliem varētu būt nozīme šajos centienos. Tas varētu ietekmēt arī centienus izaudzēt pārtiku uz planētas, kas būtu nepieciešams, jo astronautiem uz planētas būtu jāgaida vismaz trīs mēneši, līdz parādās piemērots logs, lai dotos atpakaļceļā.

Pasaulē

Kamēr Rīgā politiķi lemj, būt vai nebūt “Rail Baltica” atzaram uz Rīgu un lidostu “Rīga”, tikmēr Klaipēdas ostas pārvaldē parakstīts memorands par “Rail Baltica” atzara būvniecību uz Lietuvas ostas pilsētu Klaipēdu.

Svarīgākais