Apmaiņā pret diviem Zviedrijas pilsoņiem Stokholma atbrīvo uz mūžu notiesātu bijušo Irānas amatpersonu

© Pixabay

Eiropas Savienības diplomāts no Zviedrijas un vēl viens Zviedrijas pilsonis, kas bija aizturēts Irānā, ir atbrīvots un atrodas lidmašīnā, kas ir ceļā uz Zviedriju, sestdien paziņoja šīs valsts premjerministrs Ulfs Kristersons.

Kopš 2022.gada aprīļa Irānā apsūdzībās par spiegošanu aizturētais Juhans Floderuss, kuram draudēja nāvessods, un 2023.gada novembrī aizturētaais Saīds Azizi ir ceļā uz mājām un "beidzot atkal satiksies ar saviem tuviniekiem", teica Zviedrijas premjerministrs.

Tikmēr Irāna paziņoja, ka bijušais Irānas cietumu sistēmas darbinieks Hamids Nuri, kuram Zviedrijā bija piespriests mūža ieslodzījums, ir atbrīvots un atgriežas dzimtenē.

Nuri tika aizturēts 2019.gada novembrī, kad bija ieradies Stokholmā kā tūrists. Vēlāk viņam piesprieda mūža ieslodzījumu saistībā ar Zviedrijā dzīvojošu Irānas disidentu sūdzībām par viņa 80.gadu Irānas-Irākas kara laikā pastrādātajiem kara noziegumiem un slepkavībām.

Viņa lieta ir saistīta ar vismaz 5000 cietumnieku nogalināšanu visā Irānā nemiernieku grupējuma "Irānas tautas mudžahedīni" uzbrukumos. Nuri tolaik bija prokurora vietnieks cietumā netālu no Teherānas. Viņš uzstāja, ka apsūdzībās minētajā laikā nebija darbā.

Zviedrija Nuri tiesāja atbilstoši universālās jurisdikcijas principam, kas atļauj lietu iztiesāt jebkur, neatkarīgi no nozieguma pastrādāšanas vietas.

ES diplomāts Floderuss tika aizturēts Teherānas lidostā 2022.gada aprīlī. Viņš bija devies privātā braucienā uz Irānu, bet Irāna viņa apsūdzēja par spiegošanu Izraēlas labā.

Azizi lieta nebija tik prominenta kā Floderusa lieta. Februārī cilvēktiesbu aktīvisti ziņoja, ka Irānas un Zviedrijas dubultpilsonim ir piespriests piecu gadu cietumsods apsūdzībās par "pulcēšanos un sazvērestību pret nacionālo drošību. Aktīvisti norādīja, ka Azizi ir slims ar vēzi.

Omānas plašsaziņas līdzekļi ziņoja, ka cietumnieku apmaiņā starp Irānu un Zviedriju Omāna bija vidutāja.