Likvidēti "Islāma valsts" propagandas kanāli Eiropā

© Pixabay

Policija Eiropā un Savienotajās Valstīs likvidējusi serverus, kas uzturēja ar teroristu grupējumu "Islāma valsts" saistītus medijus, kuri kūdīja uz terorismu vismaz 30 valodās, piektdien paziņojušas Eiropas Savienības (ES) tiesībaizsardzības iestādes.

Spānijas varasiestādes aizturēja deviņas "radikāli noskaņotas personas", un tika demontēti serveri ASV, Vācijā, Nīderlandē un Islandē, paziņoja ES aģentūras "Eiropols" un "Eurojust".

"Šonedēļ veiktās kopīgās operācijas ir daļa no nepārtrauktajiem centieniem un pastāvīgās modrības, lai cīnītos pret teroristu propagandu un saziņu tiešsaistē," teikts aģentūru kopīgajā paziņojumā. "Islāma valsts" propagandas kanāli ietvēra radiostaciju, ziņu aģentūru un sociālos medijus.

Izmeklēšana pret propagandas tīkliem ilga gadu, ierobežot teroristu organizāciju iespējas vervēt, radikalizēt un mobilizēt atbalstītājus tiešsaistē.

Varasiestādes norādīja, ka dažas no tīmekļa vietnēm tika izmantotas arī līdzekļu vākšanai un uzbrukumu koordinēšanai, un tajās tika sniegtas instrukcijas, kā izgatavot sprāgstvielas.

Pastāvēja tieša saikne starp izplatītās propagandas veidu un paaugstinātu uzbrukumu risku, žurnālistiem sacīja Spānijas policijas pārstāvis. Serveru likvidēšana atņem pretiniekam kaujas lauku tiešsaistē. Tas novērš jau esošo teroristu mobilizāciju un citu radikalizēšanu, norādīja Spānijas policijas pārstāvis.

Svarīgākais