Slaidiņš: Mēs zinām, ko nozīmē “krievu pasaule”

© Flickr

“Šodien saistībā ar visu, ko runājām – “Krievijas diena”, “krievu pasaule” – mazliet iedziļinājos, papētīju sīkāk. Krievijas federācija sastāv no republikām. Kopumā 21 republika. Ja paskatāmies uz nosaukumiem – Altaja, Baškortostāna, Čečenija, Čuvašija, Dagestāna – bet kur ir kāda krievu republika? Tās visas ir iekarotās zemes. Un ja ir jautājums, kur ir krievu vēsturiskās teritorijas, tad tās ir ap Maskavu. Maskavija,” stāsta NBS majors Jānis Slaidiņš.

Slaidiņš norāda, ka šobrīd “krievu pasaule” ir galvenā krievijas ideoloģija un visu laiku ir vēlme celt krievu pasauli kaut kur citur - Ukrainā, piemēram, tikai ne pašā Krievijā. Krievija savu nosaukumu ieguva tikai 1722. gadā, kad Pēteris I, negribēdams tikt uzskatīts par mongoļu ordas mantinieku, izvēlējās Maskavijai skanīgāku nosaukumu. Grieķu valodas apzīmējumu, kas pirms tam tika attiecināts uz Kijevas valdījumiem.

“Mēs zinām, ko nozīmē “krievu pasaule”: mēsli, asinis un postījumi. Un vairāk no šīs krievu pasaules mēs neko labu nesagaidīsim,” skarbi rezumē Jānis Slaidiņš.

Svarīgākais