Eiropā strauji izplatās nāvējošs vīruss

© Pixabay.com

Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs (ECDC) šonedēļ brīdinājis, ka Eiropā pieaug tropu drudža gadījumi un Rietumnīlas vīrusa uzliesmojumi, ziņo "lrytas.lt".

"Eiropā jau tagad varam novērot, kā klimata pārmaiņas rada labvēlīgākus apstākļus invazīvām moskītu sugām, kas izplatās iepriekš neskartās teritorijās un inficē cilvēkus ar tādām slimībām kā tropu drudzis," sacīja ECDC direktore Andrea Amona.

Viņa uzsvēra, ka infekciju izplatība palielinās arī tāpēc, ka cilvēki ceļo uz valstīm, kurās vīruss ir endēmisks, un palielināta cirkulācija izraisa lielāku vietējo uzliesmojumu risku.

Personīgās aizsardzības pasākumi, agrīna diagnostika, savlaicīga ārstēšana, detalizētāki zinātniskie pētījumi un sabiedrības informētības palielināšana ir galvenās darbības, kas, pēc Amonas domām, būtu jānodrošina infekcijas izplatības skarto Eiropas reģionu iestādēm.

2023. gadā Eiropas Savienībā un Eiropas Ekonomikas zonā (ES/EEZ) reģistrēti 130 lokāli tropu drudža gadījumi, salīdzinājumam 2022. gadā - 71 gadījums.

2023. gadā ES/EEZ valstis ziņoja par 713 Rietumnīlas vīrusa infekcijām - lai arī tas ir par vairāk nekā 400 gadījumiem mazāk nekā 2022. gadā, taču eksperti ir nobažījušies par infekcijas plašāko ģeogrāfiju.

Āzijas tīģermoskīts (Aedes albopictus), kas pārnēsā tropu drudža un Zikas vīrusus, Eiropā izplatās uz ziemeļiem, austrumiem un rietumiem. Paredzams, ka klimata pārmaiņas būtiski ietekmēs moskītu pārnēsāto slimību izplatību Eiropā, jo vides apstākļi veicina odu populāciju veidošanos un pieaugumu.

Stingrāka uzraudzība un agrīna ar ceļošanu saistītu un lokālu moskītu pārnēsātu slimību gadījumu diagnostika ir ārkārtīgi svarīga, lai savlaicīgi piemērotu kontroles pasākumus, norādīja ECDC.

Svarīgākais