Lietuvā arī turpmāk nedrīkstēs retranslēt Krievijas un Baltkrievijas televīzijas kanālus

© Pixabay

Lietuvas parlaments ceturtdien pagarināja spēkā esošo Krievijas un Baltkrievijas televīzijas apraides aizliegumu.

Seims ceturtdien pieņēma grozījumus likumā par sabiedrības informēšanu, pagarinot spēkā esošo aizliegumu retranslēt vai izplatīt tiešsaistē Krievijas un Baltkrievijas radio un televīzijas programmas Lietuvā. Par aizlieguma pagarināšanu balsoja 99 deputāti, trīs atturējās un neviens nebija pret. Lietuvas Seimā ir 141 deputāts.

Saskaņā ar valdības, kas ierosināja pagarināt aizliegumu, teikto, Krievijas militāro agresiju Ukrainā ir pavadījusi ilgstoša intensīvas dezinformācijas kampaņa visā Eiropas Savienībā, ko iedvesmo un atbalsta Krievijas varasiestādes. Tas ir novedis pie ierobežojumiem visā Eiropas Savienībā.

Seima pieņemtais lēmums paredz, ka aizliegums būtu spēkā līdz brīdim, kamēr vien Krievija un Baltkrievija Nacionālās drošības stratēģijā ir nosauktas par tādām valstīm, kas rada draudus Lietuvas nacionālajai drošībai.

Likums paredz arī izņēmumu, ka šādas programmas var retranslēt vai izplatīt, ja tas tiek darīts no ES dalībvalstīm vai valstīm, kas ratificējušas Eiropas Konvenciju par pārrobežu televīziju, vai ja Lietuvas Radio un televīzijas komisija dod atļauju to darīt.

Lietuvas Radio un televīzijas komisijas uzdevumā maijā veiktā pētījumu kompānijas "Kantar" aptauja, kurā piedalījās 1123 cilvēki, liecina, ka lielākā daļa Lietuvas iedzīvotāju jeb četri no pieciem cilvēkiem neskumst par Krievijas televīzijas programmu apraides neesamību Lietuvā. Tikmēr 14% atzina, ka pēdējā laikā ir skatījušies Krievijā pārraidītus televīzijas kanālus.