Uz Marsa atklātas noslēpumainas alas. Jau tiek spriests par planētas kolonizāciju

© Pixabay.com

Jaunatklāti caurumi uz Marsa, kas, iespējams, ir savienoti ar pazemes alām, varētu būt Sarkanās planētas kolonizācijas atslēga, spriež astronomi, raksta “Independent.co.uk.”

Attēlus iemūžināja NASA “Mars Reconnaissance Orbiter”, kuros redzamas noslēpumainas bedres.

"Bedres var atspoguļot ģeoloģiski neseno tektonisko vai vulkānisko aktivitāti,” sacīja Arizonas Universitātes pētnieki, kuri analizēja attēlus.

Zināms, ka Marsam ir plaši lavas cauruļu tīkli, kas līdzīgi tiem, kas atrodami uz Zemes, un kas varētu uzņemt dzīvības formas, pasargājot tās no putekļu vētrām un skarbajiem planētu apstākļiem.

Zinātnieki ierosināja, ka šādi alu tīkli, kas izveidojušies, sabrūkot senajām lavas caurulēm, varētu būt potenciāls patvērums nākamajiem astronautiem.

Jaunatklātās bedres atrodas netālu no snaudoša vulkāna. Šis reģions ir vidēji par aptuveni 10 km augstāks, salīdzinot ar pārējo Marsa daļu.

Pēc zinātnieku domām, bedres šajā reģionā varētu atvērties pazemes lavas caurulēs, kas ir Sarkanās planētas vulkāniskās vēstures paliekas.

Kad plūstošās lavas ārējā virsma atdzisa un sacietēja un iekšējā izkususī lava iztecēja, tā atstāja aiz sevis cauruļu struktūru.

Pētnieki izmantos vairākas metodes, lai atrastu caurules, kas varētu būt savstarpēji savienotas zem Marsa virsmas.

Līdzīgas bedres ir atrastas uz Zemes, piemēram, pie Havaju vulkāniem, bet tās nesavienojas ar alām vai lavas caurulēm.

Pētnieki cer, ka turpmākās robotu misijas uz Marsu varētu sniegt plašāku ieskatu bedrēs.

Pasaulē

Klimata pētnieki ceļ trauksmi par pieaugošo mega cunami risku, kuru viļņi pārsniegtu 100 metru augstumu. Tos var izraisīt Grenlandes ledāju kušana, kas izraisa milzīgus zemes nogruvumus.

Svarīgākais