Bulgārija pakāpeniski atsakās no Krievijas kodoldegvielas

© pixabay.com

Bulgārijas vienīgajā atomelektrostacijā (AES) pirmdien vienā no saviem reaktoriem sāka lietot ASV grupas "Westinghouse" ražotu kodoldegvielu, tādējādi turpinot centienus samazināt atkarību no Krievijas energoresursiem.

Kozlodujas AES, kas atrodas Bulgārijas ziemeļos Donavas krastā, nodrošina vairāk nekā trešdaļu Bulgārijai nepieciešamās elektrības un līdz šim paļāvās uz Krievijas kodoldegvielu, lai darbinātu abus padomju laikos būvētos reaktorus ar 1000 megavatu jaudu.

Pirmdien Bulgārijas valsts elektrotīklam tika pieslēgts vecākais no AES reaktoriem, kas būvēts 1987.gadā. Reaktors tika pieslēgts tīklam pēc tam, kad tajā tika uzpildīti 43 degvielas elementi no "Westinghouse", paziņoja Kozlodujas AES.

Pakāpeniska pāreja uz jauno degvielas veidu varētu turpināties četrus gadus, aplēsis uzņēmums.

Pēc tam, kad 2022.gada februārī Krievija sāka atkārtoto iebrukumu Ukrainā, Kozlodujas AES, vēloties atteikties no sadarbības ar Krieviju, parakstīja līgumus par kodoldegvielas piegādēm no "Westinghouse" un Francijas enerģētikas kompānijas EDF meitasuzņēmuma "Framatome".

Pirms tam Eiropas Savienības un NATO dalībvalsts gandrīz pilnībā bija atkarīga no Krievijas energoresursiem.

Otram AES reaktoram, kodoldegvielu piegādās "Framatome".

Plānots, ka nākamajā desmitgadē Kozlodujas AES saņems divus ASV ražotus reaktorus.

Ar "Westinghouse" un "Framatome" līgumus par kodoldegvielas piegādēm parakstījusi arī Čehija, Slovākija un Ungārija.

Pasaulē

Antimikrobiālā rezistence ir parādība, kas maksā pacientu dzīvības - tiek prognozēts, ka līdz 2030. gadām pret antibiotikām rezistentās baktērijas izraisīs aptuveni 10 miljonus nāves gadījumu visā pasaulē, tomēr tā sauktā "klusā pandēmija" ir maz pazīstama ārpus šaura speciālistu loka, raksta lrytas.lt.