Sankcijām pakļautais Lietuvas uzņēmums "Lifosa" pēc gada pārtraukuma atsāk ražošanu

© unsplash.com

Starptautiskajām sankcijām pakļautais Ķēdaiņu fosfora mēslojuma ražotājs "Lifosa", kuram sākts pagaidu administrācijas process, pirmdien atsāk pirms gada pārtraukto ražošanu, apstiprināja kompānijas neatkarīgās arodbiedrības vadītājs Vitalijus Varns.

Viņš svētdien teica, ka tiek sagatavoti maiņu grafiku un viss process virzās uz ražošanas atsākšanu, kas plānota pirmdien.

Ķēdaiņu mērs Valentīns Tamulis apstiprināja, ka pirmdien plānots atsākt ražošanu, bet pirmo gatavo produkciju no uzņēmuma paredzēts izvest 17.jūnijā.

27.maijā "Lifosa" paziņoja, ka sāk gatavoties ražošanas atsākšanai, vienlaikus piebilstot, ka turpmāka ražošana būs atkarīga no dažādiem ekonomiskajiem, darbības un juridiskajiem apstākļiem.

Pērn maijā "Lifosa" darbība tika apturēta uz ikgadējo plānoto apkopi. Kopš tā laika ražošana netika atsākta.

"Lifosa" pilnībā pieder Šveicē reģistrētajam uzņēmumam "EuroChem Group", kurā 90% pieder Kipras kompānijai "AIM Capital". Pirms Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā "Lifosa" netieši kontrolēja Krievijas oligarhs Andrejs Meļņičenko, kuram par saistību ar Kremli 2022.gada martā Eiropas Savienība noteica sankcijas. Kompānijas pašreizējā patiesā labuma guvēja ir viņa sieva Aleksandra, pret kuru arī ir vērstas Eiropas Savienības sankcijas.

Lietuvas sociālās apdrošināšanas fonda "Sodra" dati liecina, ka pašlaik "Lifosa" ir 886 darbinieki.

Svarīgākais