Jaunākā informācija par uzbrukumā cietušo Dānijas premjeri

© AP/Scanpix/Leta

Dānijas premjerministre Mete Frederiksena sestdien atcēlusi plānotos pasākumus pēc tam, kad piektdien Kopenhāgenas centrā viņai uzbruka kāds vīrietis.

Frederiksenas birojā informēja, ka premjerministrei pēc uzbrukuma veikta veselības pārbaude slimnīcā. Viņai ir "viegls ievainojums pēc sitiena", tomēr Frederiksena kopumā jūtas labi, lai gan ir šokēta par notikušo. Saistībā ar incidentu ir atcelti visi sestdien plānotie Dānijas premjerministres darba kārtības pasākumi.

Dānijas policija sestdien paziņoja, ka "39 gadus vecs vīrietis ir stājies Kopenhāgenas apgabaltiesas priekšā uz iztaujāšanu". Tiesas sēdē tiek lemts, vai viņu paturēt apcietinājumā.

Aculiecinieces stāstīja, ka piektdienas vakarā 46 gadus vecā Frederiksena ieradās Frederiksbergas laukumā, kad no pretējās puses nākošs vīrietis viņai spēcīgi iesita pa plecu.

Uzbrukumu nosodījuši daudzi Eiropas līderi.

Eiropadomes priekšsēdētājs Šarls Mišels sociālā tīkla platformā "X" paziņoja, ka ir "'sašutis" un "stingri nosoda šo gļēvo agresijas aktu". Eiropas Parlamenta prezidente Roberta Metsola nosauca šo uzbrukumu par "šausmīgu" un paziņoja, ka "vardarbībai nav vietas politikā".

Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena nosodīja tādu "nožēlojamu rīcību, kas ir pretrunā visam, kam mēs ticam un par ko cīnāmies Eiropā".

Francijas prezidents Emanuels Makrons uzbrukumu nosodīja kā nepieņemamu. Arī Latvijas prezidents Edgars Rinkēvičs platformā "X", vēlot Frederiksenai ātru atkopšanos, uzsvēra, ka "demokrātiskā sabiedrībā vardarbībai nav vietas".

Incidents Dānijā notika pēc tam, kad Vācijā pirms šonedēļ notiekošajām Eiropas Parlamenta vēlēšanām notika uzbrukumi politiķiem no visa politiskā spektra darba vietā vai kampaņas pasākumu laikā.

15.maijā kalnrūpniecības pilsētā Handlovā Slovākijas premjerministru Robertu Fico četras reizes sašāva 71 gadu vecais rakstnieks Jurajs Cintula, kas sociālajos tīklos atklāti paudis naidu pret Fico. Tas notika pie vietējā kultūras nama pēc valdības izbraukuma sēdes, kad Fico izgāja tikties ar atbalstītājiem.

Sestdien Fico publicēja fotogrāfiju, kurā redzams, ka viņš slimnīcā nobalso Eiropas Parlamenta vēlēšanās. "Eiropas Parlamentā ir jāievēlē cilvēki, kas atbalsta miera iniciatīvas, nevis karu," teica 59 gadus vecais politiķis.

2019.gadā Frederiksena kļuva par Dānijas vēsturē jaunāko premjerministri un saglabāja amatu pēc uzvaras 2022.gada parlamenta vēlēšanās.