Skandāls Interpolā: aizturēts Moldovas biroja vadītājs

© depositphotos.com

Interpola Moldovas biroja vadītājs ir aizturēts un apsūdzēts korupcijā, piektdien paziņoja viņa advokāts.

Tas noticis pēc tam, kad šonedēļ tika veiktas vairākas aizturēšanas plašā operācijā saistībā ar sabotāžu pret "sarkano ziņojumu" sistēmu par meklētiem aizdomās turētajiem.

Otrdien tika aizturēti četri Iekšlietu ministrijas darbinieki, kad Moldovā daudzviet tika veikti reidi saistībā ar šo korupcijas shēmu, informēja Francijas varas iestādes.

Šī shēma ļāva meklētiem cilvēkiem bloķēt vai dzēst "sarkanos ziņojumus" par viņiem, samaksājot kukuļus, sevišķi Moldovā, informēja Francijas finanšu noziegumu prokurors Žans Fransuā Bonērs.

Operācijai tuvi avoti sacīja, ka tā bijusi vērsta pret cilvēkiem, kas saistīti ar organizēto noziedzību.

Interpols, kura galvenais birojs ir Francijas pilsētā Lionā, paziņoja, ka šī krāpniecība skārusi tikai "nelielu daļu" no organizācijas 70 000 "sarkano ziņojumu".

Četras aizturētās Moldovas amatpersonas tika atbrīvotas no apcietinājuma, kamēr izmeklēšana turpinās.

Toties ceturtdien tika apsūdzēts un paturēts apcietinājumā Moldovas Iekšlietu ministrijas ierēdnis Vjorels Tentju, kurš vada Moldovas starptautiskās policijas sadarbības centru un ir šīs valsts augstākā amatpersona sadarbībā ar Interpolu, paziņoja viņa advokāts Serdžu Bularu.

"Vjorels Tentju neatzīst sevi par vainīgu apsūdzībā korupcijā," sacija advokāts, piebilstot, ka klients pārsūdz savu apcietinājumu uz 30 dienām.

Moldovas galvenā pretkorupcijas advokāte Veronika Dragalina sacīja, ka operācija šajā shēmā iesaistīto notveršanai vēl turpinās un var notikt jaunas aizturēšanas.

Moldovas premjerministrs Dorins Rečans sacīja, ka šī operācija uzsver valdības pretkorupcijas centienus.

Moldovas proeiropeiskā valdība cenšas panākt valsts uzņemšanu ES. Moldova ir oficiāla kandidāte uzņemšanai ES kopš 2022. gada jūnija.

Svarīgākais