Pētījums atklāj, ka bieži izmantots saldinātājs ir saistīts ar sirdslēkmēm un insultu

© Pixabay.com

Mazkaloriju saldinātājs ksilīts, ko izmanto daudzos pārtikas produktos ar samazinātu cukura saturu un plaša patēriņa precēs, piemēram, košļājamajā gumijā un zobu pastās, varētu būt saistīts ar gandrīz divreiz lielāku sirdslēkmes, insulta un nāves risku cilvēkiem, liecina pētījums, ziņo CNN.

"Mēs iedevām veseliem brīvprātīgajiem dzērienu ar ksilītu, lai redzētu, cik ļoti palielināsies tā līmenis, un tas pieauga 1000 reizes," sacīja pētījuma autors doktors Stenlijs Heizens.

"Kad jūs ēdat cukuru, glikozes līmenis var paaugstināties par 10% vai 20%, bet tas nepalielinās 1000 reizes," sacīja Heizens.

"Cilvēce nav pieredzējusi tik augstu ksilīta līmeni, izņemot pēdējo pāris gadu desmitu laikā, kad mēs sākām ēst pilnīgi izdomātus un ar cukura aizstājējiem apstrādātus pārtikas produktus," viņš piebilda.

2023. gadā tie paši pētnieki atklāja līdzīgus rezultātus citam zemas kaloritātes saldinātājam - eritritolam, ko izmanto kā cukura aizstājēju.

Papildu laboratorijas un dzīvnieku pētījumi, kas sniegti abos dokumentos, atklāja, ka eritritols un ksilīts var izraisīt trombocītu vieglāku recēšanu. Trombi var atdalīties un nokļūt sirdī, izraisot sirdslēkmi, vai smadzenēs, izraisot insultu.

Jaunajā pētījumā par ksilītu “atšķirības trombocītu uzvedībā tika novērotas pat pēc tam, kad cilvēks patērēja nelielu ksilīta daudzumu dzērienā, kas raksturīgs reālajā dzīvē patērētajai porcijai”, sacīja doktors Metjū Tomijs, kurš nebija iesaistīts pētījumā.

Saskaņā ar Amerikas Sirds asociācijas neseno prognozi, 2050. gadā aptuveni 61% pieaugušo amerikāņu saslims ar sirds un asinsvadu slimībām. Asinsreces aktivitātes samazināšana ir galvenā ārstēšanas metode, ko izmanto kardiologi, tāpēc jebkāda papildu trombu veidošanās trombocītos ir slikta zīme.

Kas ir ksilīts? Tikpat salds kā cukurs, bet tajā ir uz pusi mazāk kaloriju. To bieži izmanto košļājamajā gumijā, zobu pastās, mutes skalojamos līdzekļos, klepus sīrupā un košļājamos vitamīnos. To bieži pievieno konfektēm, konditorejas izstrādājumiem, kūku maisījumiem, bārbekjū mērcēm, kečupam, zemesriekstu sviestam, pudiņiem, pankūku sīrupam un citiem produktiem.

Ksilīts ir lētāk pagatavojams nekā niedru cukurs, tāpēc tas arvien vairāk un vairāk tiek iekļauts pārtikā kā cukura aizstājējs.

Pētījumi liecina, ka daži mākslīgie saldinātāji var radīt pretreakciju vielmaiņas sistēmā, apgrūtinot svara zaudēšanu un veicinot aptaukošanos.

Pasaules Veselības organizācija 2023. gadā brīdināja patērētājus izvairīties no mākslīgiem saldinātājiem svara zaudēšanai, un ir aicinājusi veikt papildu pētījumus par zemu un bezkaloriju saldinātāju ilgtermiņa toksicitāti, teikts pētījumā.

Svarīgākais