Baltkrievijas policija veic kratīšanas pasākumu aģentūrās

© Pixabay

Baltkrievijas policija, turpinot vērsties pret opozīciju, veikusi kratīšanu desmitos pasākumu aģentūru, kas tiek apsūdzētas sakaros ar opozīciju, paziņojusi tiesību aizstāvju grupa "Vjasna".

Varasiestādes publiskoja videoierakstus, kuros aizturētie pasākumu aģentūru darbinieki atzīstas, ka ir saistīti ar opozīcijas līderiem un piedalījušies masu protestos 2020.gadā.

Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko sāka represijas pret opozīciju 2020.gada augustā, kad valstī izcēlās masu protesti pret prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu.

Apspiežot protestus, tika aizturēti vairāk nekā 35 000 cilvēku, tūkstošiem tika brutāli piekauti apcietinājumā, desmitiem neatkarīgu ziņu organizāciju un cilvēktiesību grupu tika slēgtas, un žurnālisti tika ieslodzīti cietumā.

Apmēram pusmiljons cilvēku ir aizbēguši no Baltkrievijas.

"Vjasna", kas ir Baltkrievijas vecākā un ievērojamākā tiesību aizstāvju grupa, ziņo, ka kārtējos reidos, kas notika Minskā un citur valstī, aizturēti vismaz četri cilvēki, tostarp baltkrievu komiķis Kirils Allahverdžans. Policijas izplatītajā video viņš stāsta, ka opozīcijas televīzijas kanāls "Belsat" uzaicinājis viņu filmēties klipos, kuros tiktu izsmietas Baltkrievijas tiesībsargājšanas iestādes.

Citā video pasākumu organizēšanas uzņēmuma "Pink Zebra" direktora vietnieks Alehs Astralenka stāsta, ka 2020.gadā divas reizes piedalījies opozīcijas gājienos. Viņš saka, ka viņa darbības dēļ "Pink Zebra" vairs netiks iekļauts valdības kultūras pasākumu organizatoru reģistrā.

Saskaņā ar "Vjasna" datiem Baltkrievijā ir gandrīz 1400 politieslodzīto. Starp viņiem ir arī grupas dibinātājs Aless Bjaļackis, kuram 2022.gadā tika piešķirta Nobela Miera prēmija.

"Vjasna" ziņo, ka maijā politiskās lietās Baltkrievijā notiesāts 161 cilvēks. "Ikvienam, kurš jebkad ir piedalījies protestos vai kritizējis Baltkrievijas politisko situāciju, draud patvaļīga notiesāšana un nonākšana necilvēcīgos apstākļos," norādīts grupas ziņojumā.

Pasaulē

Šogad varētu būt jaunas ziņas par investīcijām Lietuvas aizsardzības sektorā, paziņoja aizsardzības ministrs Laurīns Kasčūns, netieši norādot, ka viens no iespējamiem investoriem ir 30 milimetru kalibra patronu ražotājs no ASV.