Itālijas premjerministre pārbauda migrantu centrus Albānijā

© Pixabay

Itālijas valdības shēma, kas paredz Vidusjūrā uzņemtos nelegālos imigrantus nosūtīt uz īpaši izveidotiem uzņemšanas centriem Albānijā, kamēr Itālija izskata viņu patvēruma pieprasījumus, sāks darboties no augusta, trešdien pēc vizītes paziņojusi Itālijas premjerministre Džordža Meloni.

Meloni un Albānijas premjerministrs Edi Rama paziņoja, ka pabeigts migrantu uzņemšanas centrs Šenģinā, un drīz tiks pabeigts otrs centrs Ģaderas ciematā. Plānots, ka šie centri spēs izmitināt aptuveni 36 000 cilvēku gadā.

Meloni vērtējumā, šis projekts, papildus tiešajam mērķim, var arī atturēt tos cilvēkus, kas vēlas nelegāli nokļūt Eiropā, un palīdzēt cīnīties pret cilvēku kontrabandistiem.

Meloni pārstāvētā partija "Itālijas Brāļi" ("Fratelli d'Italia") nāca pie varas 2022.gada rudenī, solot ievērojami samazināt nelegālo migrantu plūsmu pāri Vidusjūrai. Taču Meloni valdībai nācies grūti izpildīt šo solījumu. Pērn Itālijā ieradās gandrīz 158 000 nelegālo imigrantu, kas ir par 50 000 vairāk nekā gadu pirms tam.

Pasaulē

Nākamais NATO ģenerālsekretārs, līdzšinējais Nīderlandes premjerministrs Marks Rite ir pieredzējis politiķis un alianses kurss turpināsies līdzšinējā virzienā, tādu viedokli aģentūrai LETA pauda NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts.