Interpols atteicies izsniegt uz Baltkrieviju aizbēgušā Polijas tiesneša aresta orderi

© unsplash.com

Interpols atteicies izsniegt uz Baltkrieviju aizbēgušā bijušā Polijas tiesneša Tomaša Šmita aresta orderi, ko izsniegt bija lūgusi Varšava, ziņu aģentūrai PAP apliecināja Polijas policijas galvenās komandantūras preses sekretāre Katažina Novaka.

Atteikuma iemesls esot Interpola statūtu 3.punkts, kas organizācijai liedz veikt politiska rakstura iejaukšanos vai aktivitātes, norādīja amatpersona.

"Interpols atsakās izdot sarkano paziņojumu par tiesnesi Tomašu Šmitu, jo organizācijai nav ļauts pa saviem kanāliem sūtīt informāciju par darbībām pret valsts drošību, kas tiek definētas kā politisks noziegums," sacīja Novaka.

Polija 55 gadus vecajam Šmitam izvirzījusi apsūdzības spiegošanā. Polijas nacionālā prokuratūra 16.maijā izdeva viņa aresta orderi.

Jau ziņots, ka Varšavas apgabala administratīvās tiesas tiesnesis Šmits maija sākumā lūdza patvērumu Baltkrievijā.

Preses konferencē Minskā viņš lūdza Baltkrievijas diktatoru Aleksandru Lukašenko nodrošināt viņam aizsardzību.

Kā savu lēmumu skaidroja tiesnesis, viņš nepiekrīt Polijas patlabanējās valdības politikai un tāpēc ir pakļauts draudiem.

Drīz pēc tam šo lietu komentēja arī pats Lukašenko, sakot, ka Šmits ir "normāls, patriotisks polis", kuru viņš vēlas aizsargāt, "lai nelieši nenogalinātu šo cilvēku".

Arī Krievijas diktators Vladimirs Putins ir ieinteresēts šajā lietā, piebilda Lukašenko.

Polijas premjerministrs Donalds Tusks vēlāk norādīja, ka Šmita bēgšanā uz Baltkrieviju ir valsts nodevības pazīmes.

Tiesnesim dzimtenē bija piekļuve slepenai informācijai.

"Šis ir cilvēks, kura rīcībā ir valsts nodevības pazīmes. Viss liecina par to, ka viņš varētu būt ļoti vērtīgs avots ārvalstu dienestiem," sacīja Polijas premjers.

Šmits cita starpā izskatījis lietas, kas ir saistītas ar drošības sertifikātiem attiecībā uz slepenu informāciju, kas skar NATO, Eiropas Savienību un Eiropas Kosmosa aģentūru, vēsta mediji.

Svarīgākais