Fridmans un Avens plāno sūdzēt tiesā Kipru

© f64.lv, Gints Ivuškāns

Krievijas miljardieriem Mihailam Fridmanam, Andrejam Kosogovam un Pjotram Avenam piederošais Luksemburgā reģistrētais uzņēmums "ABH Holdings" varētu sūdzēt tiesā Kipru, jo tās Finanšu ministrija nav devusi atļauju un tādēļ "ABH Holdings" nav varējis pārdot tam piederošo Krievijas banku "Alfa-bank", ziņo Kipras portāls "Jevropa Kipr".

Pēc "ABH Holdings" vadītāja Pāvela Nazarjana teiktā Krievijas biznesa laikrakstam "Vedomosti", "ABH Holdings" vaino Kipras Finanšu ministriju bezdarbībā, jo tā vairāk nekā 15 mēnešus nav devusi atļauju "ABH Holdings" Kipras meitasuzņēmumam "ABH Financial" pārdot tam piederošo "Alfa-bank" mātesuzņēmumu "AB Holding".

"ABH Holding" noslēdzis līgumu par "AB Holding" akciju pārdošanu 2023. gada februārī.

Jau ziņots, ka Maskavas apgabala arbitrāžas tiesa maijā apmierināja Krievijas Finanšu ministrijas prasību apturēt "ABH Financial" korporatīvās tiesības attiecībā uz Krievijas bankas "Alfa-bank" mātesuzņēmumu "AB Holding".

Pēc Nazarjana teiktā, "mūsu netieši piederošie Krievijas aktīvi ir zaudēti neatgriezeniski un, visticamāk, bez pienācīgas kompensācijas".

"ABH Holdings" radies nepārprotams iespaids, ka Kipras kavēšanās izsniegt atļauju bijusi apzināta. Ja Kipras atļauja būtu saņemta un Krievijas aktīvu pārdošana būtu notikusi, vienīgais atlikušais iemesls Avena un Fridmana iekļaušanai Eiropas Savienības (ES) sankciju sarakstos būtu novērsts, Nazarjans sacījis laikrakstam "Vedomosti".

Jau ziņots, ka aprīļa sākumā Krievijas valdība iekļāva "AB Holding" ekonomiski nozīmīgu organizāciju sarakstā, un tas deva Krievijas Finanšu ministrijai tiesības pieprasīt tā "piespiedu deofšorizāciju" atbilstoši 2023. gadā pieņemtajam likumam, kura nolūks ir izspiest ārvalstu uzņēmumus no Krievijas biznesa, īpaši svarīgajās un stratēģiskajās nozarēs.

Krievijas Finanšu ministrija, iesniedzot prasību tiesā, skaidrojusi, ka "ABH Financial" korporatīvo tiesību apturēšana "ļaus novērst šķēršļus "Alfa-bank" darbībai Krievijā".

Uzņēmumā "ABH Holdings" 41% akciju pieder Kosogovam, 32,9% akciju - Fridmanam un 12,4% Avenam, raksta "Jevropa Kipr". Starp akcionāriem ir arī Itālijas banka "UniCredit" un arī kāds labdarības fonds.

Jau ziņots, ka ES Tiesa aprīlī atcēla ES Padomes lēmumu par Avenam un Fridmanam 2022. gada 28. februārī noteiktajām sankcijām, bet Latvijas Ārlietu ministrija informēja, ka Latvija aicinās ES Padomi iesniegt apelācijas sūdzību. Aizvien ir spēkā arī tiesību akti, ar kuriem viņiem noteiktās sankcijas tika pagarinātas. Avens ir Latvijas pilsonis.