Ukraina stiprina angļu valodas statusu

© unsplash.com

Ukrainas parlaments otrdien pieņēma jaunu likumu, kas stiprina angļu valodas statusu šajā valstī.

Turpmāk laba angļu valodas prasme būs priekšnoteikums daudziem Ukrainas civildienesta ierēdņiem, paredz šis likums.

Angļu valodas zināšanas augstākā līmenī ir vajadzīgas, lai padarītu valsti pievilcīgāku tūristiem un konkurētspējīgāku starptautiskā jomā. Angļu valodas statusa paaugstināšana Ukrainā ir "nepieciešamība un stratēģisks solis uz valsts pilntiesīgu dalību Eiropas Savienībā", teikts likuma pamatojumā.

Sazināties angļu valodā vajadzēs prast, piemēram, robežsardzes un muitas darbiniekiem, prokuroriem un policistiem augstākajos amatos. Iespējai lietot angļu valodu arī vajadzēs būt nodrošinātai ārkārtas zvanos un medicīnas pakalpojumu izmantošanā.

Saziņā ar varas iestādēm ārvalstu dokumentu, piemēram, pasu, tulkošana no angļu valodas ukraiņu valodā kļūs lieka.

Muzejiem vajadzēs nodrošināt tekstu savās ekspozīcijās arī angļu valodā. Valsts iestāžu un augstskolu vietnēm vajadzēs piedāvāt aktuālas versijas angļu valodā.

Lai paaugstinātu angļu valodas zināšanu līmeni ukraiņu vidū, šīs valodas mācīšana tiek plānota jau pirmsskolas izglītības iestādēs. Tiek sekmēta arī filmu demonstrēšana oriģinālajā angļu valodā ar subtitriem.

Ukraiņu valoda ir vienīgā oficiālā valoda Ukrainā. Krievu valoda, kas daudz tika lietota padomju laikā, pēdējos gados ir aizvien mazāk sastopama sabiedriskajā dzīvē. Tā arī zaudējusi popularitāti Krievijas iebrukuma dēļ.

Svarīgākais