"Nožēlojami." NATO ģenerālsekretārs vīlies Ķīnas rīcībā

© depositphotos.com

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs ir kritizējis Ķīnu par Ukrainas miera konferences boikotēšanu, ko šomēnes paredzēts sarīkot Šveicē.

Stoltenbergs intervijā Vācijas reģionālajai raidsabiedrībai NDR sacīja, ka ir nožēlojami, ka Ķīna nolēmusi nepiedalīties šajā konferencē.

Šveice ir uzaicinājusi apmēram 160 valstis uz konferenci, kas notiks 15. un 16. jūnijā, lai apspriestu iespējamos veidus ilgstoša miera panākšanai Ukrainā.

Ķīna pagājušonedēļ paziņoja, ka nepiedalīsies šajā konferencē.

Ķīnas Ārlietu ministrijas preses sekretāre Mao Nina pavēstīja, ka ir būtiska atšķirība starp konferences veidolu un Ķīnas gaidām, kā arī starptautiskās sabiedrības gaidām.

Stoltenbergs sacīja, ka Ķīnas piedalīšanās atcelšana nav pārsteidzoša.

Viņš paskaidroja, ka Ķīna ne tikai nav nosodījusi Krievijas iebrukumu Ukrainā, bet Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins un Krievijas prezidents Vladimirs Putins tieši pirms tā parakstījuši vienošanos, apsolot viens otram neierobežotu partnerību.

Stoltenbergs sacīja, ka kopš šī iebrukuma Ķīna ir pārdevusi Krievijai mūsdienīgu tehnoloģiju, mikroelektroniku un citu aprīkojumu, atbalstot Krievijas kara ekonomiku un dodot tai iespēju turpināt karu pret Ukrainu.

Šveice ir apstiprinājusi, ka miera konferencē piedalīsies vairāk nekā 80 valstis. Krievija, kas 2022. gada februārī sāka pilna apjoma iebrukumu Ukrainā, nav saņēmusi uzaicinājumu.

Pasaulē

Čehijas uzņēmums “Gepard Express” paziņojis par ieceri atklāt regulāru pasažieru vilcienu satiksmi maršrutā Prāga–Kauņa–Viļņa. Testa braucieni paredzēti jau augustā. Tas būs Eiropā garākais pasažieru vilciena maršruts.

Svarīgākais