Sievietes organisms pats ražo alkoholu; ārsti nespēj tam noticēt

© Pixabay.com

Kāda sieviete Kanādā saskārās ar nepatīkamu problēmu - viņas elpa smirdēja pēc alkohola. Turklāt sieviete pastāvīgi jutās iereibusi, dezorientēta un vāja - līdz kādu dienu viņa zaudēja samaņu, krītot un atsitot galvu pret virtuves leti, gatavojot pusdienas saviem skolas vecuma bērniem. Ar neticamo stāstu dalās CNN.

Neraugoties uz simptomiem, kas raksturīgi pēc alkohola lietošanas, 50 gadus vecā sieviete no Toronto alkoholu nelietoja vispār. Sieviete un viņas vīrs par simptomiem ārstiem sūdzējās divu gadu garumā, pirms kāds viņai patiešām noticēja.

"Viņa atkal un atkal apmeklēja savu ģimenes ārstu un septiņas reizes vērsās pēc neatliekamās palīdzības divu gadu laikā," sacīja Toronto universitātes infekcijas slimību speciāliste doktore Rahela Zevude.

Ārsti atklāja, ka sievietes alkohola līmenis var svārstīties no 30 līdz 62 milimoliem litrā - norma ir zem 2 milimoliem litrā.

Alkohola līmenis līdz 62 milimoliem litrā ir ārkārtīgi augsts un tiek uzskatīts par dzīvībai bīstamu, pat letālu.

"Es zinu vairāk nekā 300 cilvēku, kuriem diagnosticēts “auto alus darītavas” sindroms, un mūsu privātajā "Facebook" atbalsta grupā ir vairāk nekā 800 pacientu," sacīja doktore.

"Daļa no šī sindroma noslēpuma ir tas, ka šiem cilvēkiem var būt ārkārtīgi augsts alkohola līmenis asinīs, bet viņi joprojām normāli funkcionē."

Visi neatliekamās palīdzības mediķi apšaubīja sievietes dzeršanas paradumus, un viņu izmeklēja trīs dažādu slimnīcu psihiatri, kuri secināja, ka viņa neatbilst alkohola lietošanas traucējumu diagnozes kritērijiem.

"Viņa pastāstīja ārstiem, ka viņas reliģija neļauj dzert, un arī viņas vīrs apliecināja, ka viņa nelieto alkoholu," sacīja Zevude, kura ārstēja sievieti un bija līdzautore ziņojumam, kas publicēts Kanādas Medicīnas asociācijas žurnālā.

"Bet tikai septītajā vizītē neatliekamās palīdzības ārsts beidzot teica - manuprāt, tas izklausās pēc “auto alus darītavas sindroma”, un nosūtīja viņu pie speciālista," sacīja Zevude.

Doktors Fahads Maliks, gastroenterologs “United Heath Services” slimnīcā Ņujorkā, kuram pašlaik ir 30 pacienti ar šo traucējumu, teica, ka pacienti tiek ārstēti ar neticību un izsmieklu.

“Auto alus darītavas” sindroms, kas pazīstams arī kā zarnu fermentācijas sindroms, ir ārkārtīgi reti sastopams stāvoklis, kad baktērijas un sēnītes kuņģa-zarnu traktā pārvērš ikdienas pārtikā esošos ogļhidrātus etanolā. Pirmais zināmais gadījums notika 1946. gadā Āfrikā, kad piecus gadus vecam zēnam bez zināma iemesla plīsa vēders. Autopsija atklāja, ka viņa vēders bija piepildīts ar “putojošu” šķidrumu, kas smaržoja pēc alkohola.

Šis sindroms rodas, kad noteiktas baktēriju un sēnīšu sugas pārpilda cilvēka zarnu mikrobiomu, būtībā pārvēršot kuņģa-zarnu traktu par nekustīgu aparātu.

Zinātnieki uzskata, ka process notiek tievajā zarnā un ievērojami atšķiras no parastās zarnu fermentācijas resnajā zarnā, kas dod mūsu ķermenim enerģiju.

Tika dokumentēts gadījums ar 61 gadu vecu vīrieti, kuram gadiem ilgi bija bieži neizskaidrojamas reibuma lēkmes, pirms viņam tika diagnosticēta alus rauga pārpilnība zarnās - tas ir tas pats raugs, ko izmanto alus pagatavošanai.

Daudzi cilvēki ar šo sindromu to saprotot tikai tad, kad viņiem rodas problēmas ar likumu.

Kāds Ziemeļkarolīnas vīrietis ap 40. gadu beigām tika aizturēts, jo policisti bija pārliecināti, ka viņš vadīja automašīnu dzērumā. Viņš noliedza dzeršanu, neskatoties uz 0,2% alkohola līmeni asinīs, kas atbilst 10 dzērienu patērēšanai stundā un aptuveni 2,5 reizes pārsniedzot likumā noteikto.

"Tas nav tik reti, kā mēs domājam, tas vienkārši tiek diagnosticēts reti," komentēja speciālists. "Es uzskatu, ka daudzi cilvēki var staigāt apkārt, jūtoties miglaini, un vienkārši domā, ka ir noguruši, lai gan patiesībā viņos rūgst alkohols."

“Auto alus darītavas” sindroma ārstēšana sākas ar fungicīdu kursu, kas tiek nozīmēts pēc tam, kad biopsija vai kolonoskopija identificē specifiskos patogēnus, kas ir kolonizējuši zarnas.

Papildus rauga iznīcināšanai pacienti ievēro ārkārtīgi ierobežotu diētu ar zemu ogļhidrātu saturu.

Šodien sieviete no Toronto vairs nelieto pretsēnīšu medikamentus, bet pēc slimības recidīva viņa turpina ievērot diētu ar ļoti zemu ogļhidrātu saturu. Tā kā katras personas pieredze ir atšķirīga, ir svarīgi, lai pacienti uzturētu ciešu kontaktu ar saviem ārstiem, lai pārvaldītu savu stāvokli.

"Šajā gadījumā sievietei ir ļoti atbalstošs vīrs, kurš man nekavējoties piezvanīja, kad atkal sāka sajust alkohola smaku viņas izelpā," sacīja sievietes ārsts. "Ikvienam, kas saskaras ar šo sindromu, ir svarīgi, lai jūsu laulātais, draugs, istabas biedrs vai kāds cits zinātu pazīmes un simptomus un sazinātos ar ārstiem vai nogādātu personu neatliekamās palīdzības nodaļā, kad tas notiek."