Polijā 18 cilvēki plānojuši darbības Krievijas un Baltkrievijas interesēs

© Pixabay

Polijā aizturēti 18 cilvēki, kuri tiek turēti aizdomās par naidīgu darbību vai sabotāžu plānošanu Krievijas un Baltkrievijas interesēs, tostarp Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska slepkavības plānošanu, pirmdien paziņojis Polijas iekšlietu ministrs Tomašs Semoņaks.

Desmit no aizturētajiem kopš decembra bija tieši iesaistīti dažādu sabotāžas pasākumu plānošanā Polijā, preses konferencē paziņoja Semoņaks.

Polijas varasiestādes ir sasaistījušas dažus nesenos dedzināšanas gadījumus vai dedzināšanas mēģinājumus ar Krievijas finansētiem aģentiem. Saskaņā ar Iekšējās drošības aģentūras publiskoto informāciju starp pēdējos mēnešos aizturētajiem ir Polijas, Baltkrievijas un Ukrainas pilsoņi.

Aprīlī tika aizturēts kāds polis, kurš tika apsūdzēts gatavībā spiegot Krievijas militārās izlūkošanas dienestiem un par iesaistīšanos iespējamā sazvērestībā, lai nogalinātu Zelenski, paziņoja Polijas prokuratūra. Aizdomās turamais centās nodibināt kontaktus ar krieviem, kas tieši iesaistīti karā Ukrainā, un viņam esot vajadzējis nodot detalizētu informāciju par stratēģiski svarīgo lidostu netālu no Žešovas, Polijas dienvidaustrumos pie Ukrainas robežas.

Semoņaks sacīja, ka sabotāžas acīmredzot bija daļa no plašāka plāna, kas ietvēra arī kiberuzbrukumus, migrantu plūsmas virzīšanu pāri Baltkrievijas robežai ar Poliju un draudus valstīm, kas atbalsta Ukrainu.

"Mēs nešaubāmies, ka pēc ārvalsts, Krievijas, ierosinājuma aktīvi darbojas cilvēki, kuri ir gatavi apdraudēt Polijas pilsoņu dzīvību, veselību un īpašumu," sacīja Semoņaks.

Pasaulē

Aizvadītajā naktī (pēc Latvijas laika) notika vienas no nozīmīgākajiem priekšvlēšanu notikumiem ASV. Viens otram pretim stājās tagadējais prezidents Džo Baidens un bijušais, kā arī potenciālais prezidents Donalds Tramps.

Svarīgākais