"Viņa pārveido pasauli". Latviešu eksperti apmāca Āfrikas sievietes uzņēmējdarbības prasmēs

© Unsplash

Latvijas un Āfrikas attīstības sadarbības projektā "She Rebuilds the World" jeb "Viņa pārveido pasauli" pašmāju eksperti apmācījuši Namībijas, Zambijas un Zimbabves jaunās sievietes uzņēmējdarbības un līderības prasmēs, aģentūru LETA informēja biedrības "Ekonomiskā sadarbība un investīcijas Latvijai" ("#esiLV") pārstāve Zane Pudule.

Noslēgusies Latvijas un Āfrikas attīstības sadarbības projekta otrā sezona, kurā zināšanas no Latvijas un diasporas ekspertiem guva Namībijas, Zambijas un Zimbabves sievietes. Savukārt Latvijas pieredzi uzklausīja un sadarbības sāk veidot gan šo valstu augstskolas, gan valdības pārstāvji, gan uzņēmēju organizācijas.

Projektā Latvijas eksperti apmācīja Namībijas, Zambijas un Zimbabves jaunās sievietes uzņēmējdarbības un līderības prasmēs, lai viņas var stiprināt savas vietējās kopienas, uzlabojot izglītības un ekonomisko situāciju gan lokāli, gan reģionāli un vēlāk arī valstu līmenī. Projekta galvenie fokusi patlaban ir sieviešu kapacitātes programmas, ekspertu pieredzes apmaiņa, kā arī sadarbības tīkla veidošana.

Sezonas ieskaņā rudenī Vindhukā Namībijā un Lusakā Zambijā Latvijas un diasporas ekspertu vadībā noritēja tiešsaistes darbnīcas par uzņēmējdarbību un sieviešu līderību, vēlāk arī neklātienes darbnīcas. No janvāra līdz maijam dalībnieces apguva uzņēmējdarbības izglītības programmu "Riga Business School" pasniedzēju vadībā.

Šīs sezonas jaunums ir mentoringa programma, ko sertificējusi Rīgas Tehniskā universitāte. Kompetenču programma domāta tām sievietēm, kas pērn jau absolvējušas uzņēmējdarbības prasmju kursu un piedalījušās citās lekcijās un darbnīcās un tagad vēlas paaugstināt kvalifikāciju, lai vēlāk jau pašas apmācītu citus savās kopienās un valsts reģionos.

Savukārt, ņemot vērā lielo interesi un programmās ierobežoto vietu skaitu, šosezon tālsaistē bija iespēja piedalīties tālsaistes pilotprogrammās, Latvijas un vietējo ekspertu vadītās lekcijas vērojot tiešsaistē vai ierakstā: "DigiTech" un sieviešu iedvesmas un līderības programmā. Šo iespēju izmantoja vairāk nekā tūkstotis interesentu.

Tika organizētas arī uzņēmēju un valsts iestāžu pārstāvju konsultācijas, piemēram, Namībijā ir īpaša interese par Latvijas pieredzi e-pārvaldē. Sezonas ieskaņā kustības "#esiLV" valdes loceklis, eksperts uzņēmējdarbības vides un investīciju jautājumos Ģirts Greiškalns un Guna Puce Namībijā vadīja lekcijas par Latvijas pieredzi publiskās pārvaldības digitalizācijas transformācijā.

Svarīgākais