Lībijas nemiernieki prasa palīdzību

Lībijas nemiernieku līderi aicinājuši Lielbritāniju un Franciju nosūtīt savus sauszemes spēkus uz šo valsti, lai palīdzētu cīņā pret Muammara Kadāfi armiju. Lielbritānija jau pieņēmusi lēmumu deleģēt uz Lībiju militāros konsultantus, kuri sniegtu padomus nemierniekiem, savukārt Lībijas valdības pārstāvis vakar brīdinājis, ka šāda rīcība tikai saasinās situāciju.

AFP vēsta, ka M. Kadāfi spēku ielenktās Misrātas kaujinieku pārstāvis Nurī Abdulla Abdullati vakar vērsies ar aicinājumu pie Lielbritānijas un Francijas līderiem, kurā uzsvērts, ka saviem spēkiem nemiernieki M. Kadādi nespēs pieveikt. Šī ir pirmā reize, kad nemiernieki atklāti vērsušies ar lūgumu pēc tiešas ārvalstu militārās iejaukšanās. «Iepriekš mēs to nevēlējāmies, taču tad Kadāfi spēki pret mums nelietoja Grad raķetes un lidmašīnas,» sacījis N. Abdulla Abdullati, kas vēl pagājušonedēļ uzsvēra, ka nevēlas, lai Lībijā ierastos ārvalstu karavīri. AFP norāda, ka savu aicinājumu ārvalstu līderiem Misrātas nemiernieku vadītājs nodevis ar Bengāzi pilsētā bāzētas Pagaidu nacionālās padomes starpniecību.

Lībijas ārlietu ministrs Abdelati Laabidi vakar intervijā BBC asi kritizējis Lielbritānijas valdības lēmumu uz nemiernieku kontrolētajiem apvidiem nosūtīt 12 militāros padomniekus – pat neraugoties uz to, ka ir uzsvērts, ka viņi nepiedalīsies kaujas darbībās. «Mēs uzskatām, ka jebkāda ārvalstu militārā klātbūtne ir solis atpakaļ. Ja mums izdotos pārtraukt uguni un noteikt reālu pamieru, mēs, Lībijas iedzīvotāji, varētu apspriest to, ko tauta vēlas – demokrātiju, politiskās reformas, konstitūciju, vēlēšanas,» viņš sacījis, norādot, ka ārvalstu spēku ierašanās Lībijā maina situāciju. Lielbritānijas ārlietu ministrs Viljams Hāgs, savukārt uzsvēris, ka padomnieku sūtīšana nenozīmē sauszemes operācijas uzsākšanu. Šie speciālisti neapmācīs nemierniekus, nepiedalīsies operāciju plānošanā un neapgādās nemierniekus ar bruņojumu. Viņu uzdevums ir palīdzēt veidot organiztoriskās struktūras un izstrādāt loģistiku, lai koordinētu humānās palīdzības piegādes, norādījis V. Hāgs.

Arī Francijas un Itālijas amatpersonas uzsvērušas, ka par sauszemes operāciju, kuras mērķis būtu palīdzēt Lībijas nemierniekiem, nav ne runas. Francijas premjers Fransuā Fijons gan aicinājis NATO pavēlniecību nodrošināt plašāku aviācijas atbalstu nemierniekiem. Tomēr AP norāda, ka, spriežot pēc visa, M. Kadāfi spēki jau izstrādājuši sistēmu, kas tai palīdz izvairīties no lieliem zaudējumiem šādu uzlidojumu laikā. M. Kadāfi dēls Seifs el Islāms, uzstājoties televīzijas kanālā Allibiya, paudis pilnīgu pārliecību, ka jau tuvākajā laikā nemierniekus izdosies sagraut. «Situācija ik dienas mainās par labu mums,» viņa sacīto citē AFP.

Svarīgākais