Kā laikus atpazīt vēzi, kas nogalināja Anastasiju Zavorotņuku un Žannu Friski?

© Pixabay.com

Smadzeņu vēzis ir letāla slimība, kas nešķiro pēc vecuma vai dzimuma. Gan Anastasija Zavorotņuka (53), gan Žanna Friske (40) ilgi cīnījās pret šo vēzi, taču tas prasīja sieviešu dzīvības. Kā atpazīt slimības simptomus? Stāsta lrytas.lt.

Aktrisei Anastasijai Zavorotņukai šis vēža veids tika atklāts 2019. gada augustā. Gandrīz 5 gadus ilgā ārstēšana nebija veiksmīga, un slimība atņēma sievietes dzīvību.

2013. gadā šī slimība ienāca dziedātājas Žannas Friskes dzīvē. Slimību sievietei atklāja gandrīz uzreiz pēc meitas piedzimšanas. Tomēr divus gadus ilgā ārstēšana nebija veiksmīga.

Viļņas Santaru klīnikas neiroķirurgs Karols Bareiķis skaidro, kādi ir slimības simptomi un kāpēc par tiem noteikti jāstāsta ārstam.

Lai gan smadzeņu vēža simptomi var atšķirties atkarībā no smadzeņu daļas, kurā audzējs rodas, neiroķirurgi ir identificējuši grupas, kurās šie simptomi ir sadalīti. Viņaprāt, visu grupu simptomi ir atšķirīgi, tāpēc ir svarīgi zināt tos visus.

“Pirmā simptomu grupa ir tā, kas liecina par paaugstinātu spiedienu galvā, galvassāpēm, sliktu elpu, vemšanu, kas parasti rodas no rīta,” atklāja K. Bareiķis.

Epilepsijas lēkmes pieder pie otrās grupas . “Tas nozīmē, ka tiek izmeklēti vai pārbaudīti arī visi pacienti, kuriem epilepsijas lēkmes ir kaut vai vienu reizi,” turpināja ārsts.

"Trešā grupa ir psiholoģiskie simptomi. Šeit psihiatri tos izšķir, veicot pētījumus, lai meklētu cēloni, kas varētu izraisīt noteiktus psiholoģiskus simptomus bērniem. Ir zināms, ka garīgās slimības ir atbildīgas par noteiktu sociālo uzvedību, cēloņu un seku attiecības uztveri, kognitīvajām funkcijām," sacīja neiroķirurgs.

Ceturtā simptomu grupa liecina, ka smadzeņu vēža simptomus izraisa atsevišķas smadzeņu daļas: "Piemēram, runas traucējumi var rasties runas centrā, un, ja nospiežam redzes nervu, mums būs redzes problēmas. Tāpat ja būs saspiesti dzirdes nervi, mums būs dzirdes traucējumi, un, tas saspiedīs smadzenīšu nervus, būs koordinācijas traucējumi.”

Ārsts atklāja, ka bieži vien ir grūti saprast, vai tas tiešām ir smadzeņu vēzis, tāpēc viņš iesaka pārbaudīties.

"Jebkurš simptoms, kas pašos pamatos maina dzīves kvalitāti, traucē darba spējas, kustīgumu, tās pašas galvassāpes, kas nepāriet, prasa izmeklēšanu," viņš uzsvēra.

Bareiķis arī skaidro, ka smadzeņu audzēji bieži vien izraisa vairākus simptomus vienlaikus, taču tie var būt vāji, kas apgrūtina identificēšanu: "Visi smadzeņu vēža simptomi ir ļoti plaši, bet sekli. Tas nozīmē, ka simptomi ir viegli, piemēram, vājums rokās, kājās vai pasliktināta redze. Tas ir tikai lēns process, taču svarīgi ir arī citu klīnisko simptomu parādīšanās.

Šī iemesla dēļ jāvēršas pie speciālista, kurš var meklēt kādas pazīmes, veikt klīnisko pārbaudi un mēģināt noskaidrot, kur varētu būt problēma,” atklāja neirologs.