ASV gāzes urbumu notekūdeņos atklāj bagātīgas litija rezerves

© Unsplash

Zinātnieki no Pitsburgas universitātes ir atklājuši lielu daudzumu litija, kas atrodas slānekļa gāzes ieguves laukos Pensilvānijā, sakot, ka tas galu galā varētu nodrošināt vairāk nekā trešdaļu no Amerikas vajadzībām pēc minerāla.

Pētījuma vadošais autors Džastins Makijs trešdien publicētajā rakstā medijā „CBS Pitsburgh” sacīja, ka Marsela slānekļa gāzes urbumu notekūdeņi varētu nosegt "aptuveni 30 līdz 40 procentus no pašreizējā ASV nacionālā pieprasījuma".

"Tiek lēsts, ka litija rezervēm Marsela slāneklī ir potenciāls sniegt būtisku ieguldījumu ASV iekšzemes patēriņā," teikts pētījumā, kas pagājušajā mēnesī publicēts žurnālā „Nature Journal.”

"Ja var iegūt kādu vērtību no šiem materiāliem, jo īpaši litiju, tad var samazināt gāzes urbumu notekūdeņu attīrīšanas un apstrādes izmaksas," sacīja Makijs.

Pētījumā atzīmēts - tā kā dekarbonizācijas centieni visā pasaulē kļūst arvien populārāki, pieprasījums pēc litija palielinās, neskatoties uz pieaugošajām bažām par piegādes ķēdi.

ASV Ģeoloģijas dienests litiju atzīmē kā kritisku minerālu; tās lielākās izmantošanas iespējas ietver uzlādējamās baterijas, tostarp mobilajos tālruņos un elektriskajos transportlīdzekļos.

Patlaban vairāk nekā trīs ceturtdaļas visā pasaulē patērētā litija tiek iegūts Ķīnā.