Nigērijā nemieros 200 bojāgājušie

© Scanpix/AFP

Sadursmēs, kas sākušās starp prezidenta vēlēšanās 16. aprīlī uzvarējušā līdzšinējā prezidenta Gudlaka Džonatana un viņa sāncenša Muhammadu Buhari piekritējiem,200 cilvēki gājuši bojā, bet 400 guvuši ievainojumus, ziņo aģentūra France Presse.

Nemieru centrs atrodas valsts ziemeļos, kur vairumā dzīvo musulmaņi un Buhari atbalstītāji. Viņi uzbrūk izceļotājiem no dienvidiem un varas iestāžu pārstāvjiem, kā arī dedzina adminstratīvās ēkas. Kā stāstījuši Sarkanā Krusta darbinieki, konflikta rezultātā vismaz 40 000 nigēriešu nācies pamest savas mājas.

Apmēram tūkstotis nemiernieku arestēti.

Kā ziņots, bijušais Nigērijas diktators Buhari, kurš saskaņā ar provizoriskiem rezultātiem, zaudējis sestdien notikušajās prezidenta vēlēšanas pašreizējam valsts vadītājam Gudlakam Džonatanam,vēsta "Reuters".

Gudlaks Džonatans vēlēšanās savācia ap 57% vēlētāju balsu,savukārt par bijušo prezidentu Muhammadu Buhari nobalsojuši tikai 31% vēlētāju.

Buhari preses sekretārs Jinka Odumakins paziņojis, ka Buhari atbalstītāji nevar atzīt pašlaik paziņotos rezultātus, ņemot vērā pārkāpumus. Pēc viņa teiktā vairākās Ziemeļu provincēs par Buhari atdotās balsis esot pieskaitītas viņa pretiniekam.

"Mēs nevaram pieņemt šos rezultātus, kamēr vēlēšanu komisija neveiks atkārtoti skaitīšanu," paudis Odumakins.

Pēc šo rezultātu paziņošanas valsts ziemeļu daļā izcēlušies nemieri. Kano pilsētā simtiem jauniešu no musulmaņu kopienas izgājuši ielās, aizdedzinātas divas baznīcas. Varas iestādes noteikušas komandantstundu un lūgušas armijas palīdzību.