Francijā tiek organizēts "lielākais piemiņas pasākums mūsu vēsturē"

© Unsplash

Francijā ceremoniju laikā, kas būs veltītas 80.gadskārtai kopš tā dēvētās D-Dienas, par drošību gādās 43 000 policistu un karavīru, ceturtdien paziņojis iekšlietu ministrs Žeralds Darmanēns.

Sagaidāms, ka, pieminot kārtējo gadskārtu kopš sabiedroto izcelšanās Normandijas piekrastē 1944.gada 6.jūnijā, Francijā ieradīsies 25 valstu un valdību vadītāji, tajā skaitā ASV prezidents Džo Baidens, Lielbritānijas karalis Čārlzs III un Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Laikā no 5. līdz 7.jūnijam tiks mobilizēti 43 000 policistu, žandarmu ugunsdzēsēju un karavīru, pavēstīja Darmanēns.

Tiek prognozēts, ka aptuveni 30 ceremonijas, kas trīs dienu laikā tiks organizētas Bretaņā un Normandijā Francijas ziemeļrietumos, apmeklēs gandrīz miljons cilvēku.

"Tas ir lielākais piemiņas pasākums mūsu vēsturē," žurnālistiem norādīja ministrs.

Galvenā ceremonija paredzēta 6.jūnijā tā dēvētajā Omahas pludmalē, kur par kārtību gādās 12 000 policistu un žandarmu.

Paredzēts veiks arī plašu atmīnēšanas operāciju, kurā piedalīsies 80 sapieri un 16 akvalangisti.

Lai gan uz svinībām nav ielūgts Krievijas diktators Vladimirs Putins, Francija, par spīti protestiem, uzaicinājusi Krievijas pārstāvi, lai "izrādītu godu padomu tautas pūliņiem un upuriem" nacistiskās Vācijas sagrāvē.

Pasaulē

Ukrainas bruņoto spēku kaujinieki saņēmuši brīdinājumu par Krievijas armijas pusē karojošām sievietēm - viņas cenšas iegūt militārpersonu uzticību, iekļūt aizmugures zonā un piedāvāt seksuāla rakstura pakalpojumus, raksta "dialog.ua".

Svarīgākais