„Boeing” gatavojas savai vēsturiski pirmajai cilvēka palaišanai kosmosā

© Unsplash

Aviogiganta „Boeing” izstrādātā „Starliner” kapsula, pēc vairākiem atliktiem startiem, sestdien atkārtoti mēģinās veikt savu pirmo misiju, nogādājot apkalpi uz Starptautisko kosmosa staciju (SKS).

Plānots, ka „Starliner” startēs no Kanaveralas zemesraga kosmosa palaišanas kompleksa ar „United Launch Alliance” (ULA) izstrādāto „Atlas V” raķeti plkst. 12:25 pēc Austrumu laika.

"Viss turpina virzīties uz mūsu „Atlas V” palaišanu ar pirmo apkalpi „Boeing Starliner” kosmosa kapsulā. Prognozes par 90% liecina, ka laikapstākļi būs labvēlīgi palaišanai," paziņojuši ULA.

Plānotā misija ir daļa no NASA komerciālās apkalpes programmas, kas paredzēta sadarbībai ar privāto kosmosa nozari ASV, lai transportētu astronautus uz un no SKS.

2019. gadā „Starliner” kapsula bez apkalpes veica savu pirmo testa lidojumu uz SKS, taču savienošanās ar kosmosa staciju tika atcelta kapsulas nepareizi iestatīta pulksteņa dēļ. Otrais bezapkalpes testa lidojums veiksmīgi sasniedza kosmosa laboratoriju un atgriezās uz Zemes 2022. gadā.