76 gadus pēc Bulgārijas cara Ferdinanda I nāves viņa mirstīgās atliekas nogādātas dzimtenē

© unsplash.com

Bulgārijas cara Ferdinanda I mirstīgās atliekas trešdien tika pārvestas no Vācijas uz viņa dzimteni, dodot iespēju Bulgārijai atvadīties no sava monarha 76 gadus pēc viņa nāves.

Cara mirstīgās atliekas tika apbedītas Bulgārijā saskaņā ar viņa vēlmi.

Ferdinands I bija dzīvojis trimdā Bavārijā līdz savai nāvei 1948. gadā. Viņš tur bija apbedīts transportējamā zārkā, kas atradās Koburgas Svētā Augustīna baznīcas kapenēs.

Bulgārija trešdien noturēja Ferdinanda I bēru ceremoniju Vranas pilī pie Sofijas. Ceremonijā piedalījās viņa mazdēls - pēdējais Bulgārijas cars un bijušais premjerministrs Simeons II (Simeons Sakskoburgotskis), kā arī citi ģimenes locekļi, garīdznieki, politiķi un desmitiem citu bulgāru.

Bēru gājiens virzījās no pils parka galvenās ieekas uz pils ēku. Pēc tam notika aizlūgums.

Ferdinands I no Saksijas-Koburgas-Gotas dinastijas piedzima 1861. gada 26. februārī Vīnē. Viņš bija Bulgārijas kņazs no 1887. līdz 1908. gadam un Bulgārijas cars no 1908. līdz 1918. gadam.

Ferdinanda I ietekmē Bulgārija Pirmā pasaules karā karoja Vācijas un Austroungārijas pusē. Pēc zaudējuma karā Ferdinands I bija spiests atdot troni dēlam Borisam III un devās trimdā uz Vāciju, kur nodzīvoja līdz savai nāvei.

Cara mirstīgās atliekas tika aizvestas uz Sofiju ar Bulgārijas armijas lidmašīnu, un tās valdības lidostā sagaidīja Nacionālā gvarde. Bēres notiks ceturtdien tuvā ģimenes lokā Vranas pils kapenēs.

"Cara Ferdinanda atgriešanās Bulgārijā, manuprāt, liecina par atšķirīgu viedokli un atšķirīgu vēstures uztveri," sacīja viņa mazdēls Simeons II.

Lai gan Ferdinanda I laikā Bulgārija tika modernizēta, viņš netika vērtēts viennozīmīgi. Komunistu režīma laikā viņš tika vainots Bulgārijas "divās nacionālajās katastrofās" - valsts sakāvē Otrajā Balkānu karā 1913. gadā un Pirmajā pasaules karā.

Bulgārijas monarhija beidza pastāvēt pēc 1946. gadā sarīkota referenduma. Tās pretinieki interneta komentāros kritizēja cara mirstīgo atlieku pārvešanu uz Bulgāriju.

Pasaulē

Latvijas duets Tīna Graudiņa/Anastasija Samoilova piektdien Šveicē notiekošā pludmales volejbola profesionālās tūres (BPT) Gštādes "Elite 16" turnīrā piedzīvoja zaudējumu noslēdzošajā grupas mačā, taču tāpat sasniedza izslēgšanas spēles.

Svarīgākais