Skotijā gatavojas nopietnam solim, lai atslogotu pārpildītos cietumus

© Unsplash

Skotijas ministri meklē juridisku pamatojumu, lai pirms termiņa atbrīvotu ieslodzītos, tādējādi cenšoties samazināt valsts cietumu pārapdzīvotību, vēsta BBC.

Tieslietu ministre Andžela Konstance sacīja, ka lēmums attieksies tikai uz tiem, kas izcieš sodu, kas ir īsāks par četriem gadiem un pavisam noteikti neattieksies uz tiem, kas notiesāti par seksuāliem noziegumiem vai vardarbību ģimenē.

Viņa arī sacīja, ka valdība centīsies mainīt noteikumus par ieslodzīto automātisku pirmstermiņa atbrīvošanu un palielināt laiku, ko ieslodzītie var pavadīt probācijas uzraudzībā.

Skotijas galvenais cietumu inspektors bija rakstījis ministriem, aicinot steidzami rīkoties, lai samazinātu ieslodzīto skaitu, kas ir tuvu visu laiku augstākajam līmenim. Vienā brīdī aiz restēm atradās 8365 cilvēki, kas ir lielākais ieslodzīto skaits kopš 2012. gada.

Lai gan palielinājuma iemesli vēl nav vērtēti, inspektors sacīja, ka pastāv "kritisks risks" cietumu drošai darbībai, jo vairāki cietumi "būtībā ir pilni".

Saskaņā ar izskanējušo paziņojumu, priekšlaicīgu atbrīvošanu varētu apsvērt tikai tiem ieslodzītajiem, kuri izcieš īsu sodu, kas ir īsāks par četriem gadiem un kuriem ir atlicis pavadīt cietumā 180 dienas vai mazāk.

Ieslodzītie, kuriem piespriests mūža ieslodzījums, tiks no programmas izslēgti, un cietumu vadītāji varēs uzlikt veto to cilvēku atbrīvošanai, kurus viņi uzskata par "tūlītēju risku".