Tomēr piepildījusies pasaules muļķīgākā ekonomikas prognoze

© Pixabay.com

1999. gadā izdotajā grāmatā Deivids Eliass vienam no pasaules slavenākajiem akciju indeksiem prognozēja, ka “Dow Jones Industrial Average” līdz 2016. gadam sasniegs 40 000, - toreiz tā tika uzskatīta par muļķīgāko prognozi investīciju pasaulē, kas nozīmētu vidējo gada pieaugumu par deviņiem procentiem 17 gadu laikā. Ar stāstu dalās "postimees.ee".

Tomēr tagad indekss ir sasniedzis šo mērķi, lai gan ne līdz grāmatā prognozētajam laikam - 17 gadu vietā bija nepieciešami 25. Dova-Džonsa akciju indekss ir ASV vecākais pašlaik pastāvošais tirgus indekss. Indeksu 1884. gadā izveidoja laikraksta “Wall Street Journal” redaktors Čārlzs Dovs, lai sekotu līdzi ASV fondu tirgos pārstāvēto rūpniecības uzņēmumu attīstībai.

Laikā, kad tika rakstīta šī grāmata, visur rakstīja un runāja tikai par jaunu ekonomiku, kur vecās ekonomikas noteikumi vairs nedarbosies.

“Edition Inc.” 2015. gadā grāmatu nosauca par vienu no astoņām visu laiku sliktākajām ekonomikas grāmatām. Toreiz tika atzīmēts, ka akciju tirgus, protams, nesasniegs šādu līmeni. Notika divi biržas krahi, un akciju tirgus vairāk vai mazāk atgriezās tādā stāvoklī, kādā tas bija raksta tapšanas brīdī.

Laikā no 2000. gada janvāra līdz 2001. gada septembrim “Dow Jones Industrial Average” samazinājās par 30 procentiem no augstākā līmeņa līdz 8235,81.

2009. gada martā, kad tika glābtas citas investīciju bankas un “Lehman Brothers” bankrotēja, indekss nokritās līdz 6547,05.

Tajā pašā gadā viens no kritiķiem vietnē "Amazon.com" rakstīja, ka grāmata var būt noderīga - tomēr ne tai paredzētajam mērķim. Viņš ieteica, ka tās svars ir piemērots prusaku nogalināšanai un, ja no grāmatas izplēš lapas, tās ir piemērotas uguns kurināšanai kamīnā vai lietošanai tualetē.

Ko šis stāsts mums var iemācīt?

Parasti, kad medijos parādās grāmatas vai raksti, kas paredz lielus skaitļus nākotnē, rodas pretējs rezultāts. Tas liecina, ka visi interesenti jau ir tirgū. Piemēram, 1999. gadā Džeimss Glāsmans un Kevins Hasets publicēja grāmatu “Dow 36 000: A New Profit Strategy for the Coming Stock Market Rise”. Viņi prognozēja, ka šis indeksa līmenis tiks sasniegts vēl agrāk. Tas nenotika līdz 2021. gadam. Šādas prognozes bieži vien liecina par pretēju tendenci.

Tagad 79 gadus vecais Eliass vēlas atgriezties uzmanības centrā. Viņam ir gatava jauna prognoze - pēc desmit gadiem indeksam vajadzētu pieaugt līdz 67 000 punktiem.

"Esmu simtprocentīgi pārliecināts," viņš teica. "Mākslīgais intelekts ir tikai viens no iemesliem, kāpēc es tam ticu."

Ko vēl Eliass prognozēja 1999. gadā? Ka “Microsoft” un “Intel” iekļūs “Dow Jones" indeksā un palielinās to. Tie tika iekļauti rādītājā grāmatas izdošanas gadā. “Microsoft” tagad ir visvērtīgākā kompānija ASV.

Kad indekss līdz 2020. gada novembrim pieauga līdz 30 000 punktiem, “Microsoft” akcijas bija otrais lielākais šī pieauguma veicinātājs.

Eliass arī prognozēja, ka ārvalstu akcijas nespēs līdzināties ASV akcijām. Kopš 1998. gada beigām “Dow” ir palielinājies par vairāk nekā 325 procentiem, Japānas “Nikkei” 225 - par 180 procentiem, “Eiropas Stoxx” 600 - par vairāk nekā 85 procentiem un Honkongas “Hang Seng” - par 90 procentiem.

Eliass prognozēja, ka Latīņamerika piedzīvos spēcīgu atveseļošanos nākamo 20 gadu laikā. Taču Meksika, Venecuēla, Brazīlija, Argentīna, Čīle, Peru un Kolumbija cīnās ar krīzēm un citiem iemesliem, kas kavē ekonomisko izaugsmi.

Svarīgākais