Polijas ceļotājam Kongo piespriests mūža ieslodzījums

© Unsplash

Polijas prezidents Andžejs Duda pa telefonu sazinājies ar Kongo prezidentu Fēliksu Tšisekedi, lai mēģinātu panākt poļu ceļotāja atbrīvošanu, kuram šajā Centrālāfrikas valstī tika piespriests mūža ieslodzījums par apsūdzībām spiegošanā, ziņo "nationalpost.com".

Kongo spēki februārī aizturēja 52 gadus veco Mariušu Majevski, un vēlāk viņš saskārās ar militāro tiesu šajā nemierīgajā valstī un tika apsūdzēts spiegošanā.

Pret viņu izvirzītajās apsūdzībās teikts, ka viņš "pietuvojies frontes līnijai ar Mobondo kaujiniekiem", bez atļaujas pārvietojies pa frontes līniju un "fotografējis stratēģiskas vietas un slepeni novērojis militārās aktivitātes".

Mobondo ir bijuši iesaistīti starpkopienu vardarbībā Kongo Demokrātiskās Republikas dienvidrietumos kopš 2022. gada.

Majevskis pagājušajā nedēļā tika notiesāts un viņam piesprieda mūža ieslodzījumu. Sīkāka informācija par to, kur viņš tiek turēts, netiek izpausta. Majevska ģimene apgalvo, ka viņam ir slikta veselība, un uzstāj, ka viņš ir tikai ceļotājs.

Pagājušajā nedēļā Polijas Ārlietu ministrijas pārstāvis Pāvels Vronskis, sīkāk nepaskaidrojot, sacīja, ka Majevskis "nav spiegs, viņš ir ceļotāju kluba biedrs" un tikai seko savai "dzīves kaislei".

Vronskis sacīja, ka nejaušu apstākļu un notikumu ķēde noveda pie Majevska klātbūtnes Kongo un viņa "uzvedību izraisīja zināšanu trūkums par vietējām paražām".

Polijas varas iestādes ir informētas par "ļoti sarežģīto politisko situāciju Kongo" un neseno valsts apvērsuma mēģinājumu, taču izteica cerību, ka Majevskis izkļūs no situācijas, ar kuru viņam nav nekāda sakara.

Polijai Kongo nav diplomātiskās pārstāvniecības.