Krievijas pilsoņi ar starpnieku palīdzību izpērk īpašumus Lietuvā

© Pixabay.com

Lai gan kopš Ukrainas kara sākuma Krievijas pilsoņiem kļuvusi grūtāki nekustamā īpašuma pirkšana un pārdošana, kaimiņvalstī Lietuvā Krievijas interese par tirgu nav zudusi, raksta tv3.lt.

Ar katru gadu pieaug Krievijas pilsoņiem piederošo dzīvokļu, māju, zemes gabalu un citu objektu skaits. Kopumā Lietuvā Krievijas pilsoņiem pieder īpašumi un nekustamais īpašums 1,2 miljardu eiro vērtībā

Pēc tam, kad krievi uzsāka karu Ukrainā, daļai Krievijas pilsoņu galvassāpes sagādāja Lietuvā iegādātie mājokļi, jo to pārdošana kļuva ļoti sarežģīta. 2022. gadā septiņas Krievijas bankas tika atvienotas no SWIFT sistēmas, kas apgrūtināja starptautiskos pārskaitījumus.

Problēmas radīja arī Lietuvas ierobežojumi vīzu izsniegšanā Krievijas pilsoņiem. Pēc dažu nekustamo īpašumu ekspertu domām, attiecības ar klientiem no Krievijas ir beigušās.

“Mēs redzam, ka ir gadījumi, kad tiek mēģināts no nekustamā īpašuma tikt vaļā un to pārdot. Sludinājumos redzam īpašumus jūras krastā, Palangā. Tie ir cilvēki, kuri īpašumu iegādājušies jau sen, bet tagad to neizmanto,” stāsta Mindaugs Statulevičius, nekustamā īpašuma attīstības asociācijas vadītājs. Tie Krievijas pilsoņi, kuri vēlas atbrīvoties no nekustamajiem īpašumiem Lietuvā, dažkārt pārdod savus mājokļus par zemāku cenu nekā tirgus cena, turklāt Krievi aktīvi meklē starpniekus, kurus varētu pilnvarot rīkoties viņu vārdā Lietuvā.

Grūti ne tikai pārdot, bet arī nopirkt - Lietuvas Seims pavasarī pagarināja nacionālās sankcijas, kas aizliedz Krievijas pilsoņiem, kuriem nav termiņuzturēšanās vai pastāvīgās uzturēšanās atļaujas Lietuvā, iegādāties ēkas, mājokļus, telpas, zemes gabalus vai citus nekustamā īpašuma objektus.

Tomēr, lai arī tas ir grūti, Krievijas pilsoņu interese par Lietuvas nekustamajiem īpašumiem nav zudusi - Krievijas pilsoņiem piederošo nekustamo īpašumu objektu skaits turpina pieaugt. No 2021. gada dzīvojamo dzīvokļu, māju, zemes un citu objektu skaits ar katru gadu stabili pieaug un ir pārsniedzis 10 tūkstošus objektu.

Šobrīd Krievijas pilsoņiem pieder nekustamais īpašums aptuveni 1,2 miljardu eiro vērtībā - tas ir nedaudz vairāk par pusprocentu no kopējā valsts nekustamā īpašuma.

Krievijas pilsoņu nekustamo īpašumu sarakstā lielākais īpatsvars ir dzīvojamām mājām un dzīvokļiem, visvairāk īpašumu ir Viļņas pilsētā, kam seko Visagina, Klaipēda un citi rajoni.