Francijā sīriešiem par kara noziegumiem piespriež mūža ieslodzījumu

© pixabay.com

Tiesa Francijā ir aizmuguriski piespriedusi mūža ieslodzījumu trim Sīrijas izlūkdienesta virsniekiem par līdzdalību noziegumos pret cilvēci un kara noziegumos.

Parīzes krimināltiesa piektdien arī lika apstiprināt šo sīriešu aresta orderus.

Notiesātie sīrieši Ali Mamluks, Džamils Hasans un Abdelsalams Mahmuds bijuši atbildīgi par divu Francijas pilsoņu nāvi Sīrijā.

Mamluks bija Sīrijas Nacionālās drošības biroja direktors un tika uzskatīts par Sīrijas prezidenta Bašara al Asada uzticības personu un svarīgu padomdevēju.

Hasans bija Sīrijas Gaisa spēku izlūkošanas direkcijas vadītājs. Viņa amata laikā tika spīdzināti un noslepkavoti simtiem cilvēku, kas tika turēti aizdomās par opozīciju Asadam.

Mahmuds vadīja Gaisa spēku izlūkošanas izmeklēšanas direkciju svarīgā militārā lidostā pie Damaskas, kur tika aizturēti abi Francijas un Sīrijas dubultpilsoņi.

Lieta bija fokusēta uz abiem Francijas un Sīrijas dubultpilsoņiem, kurus 2013.gada novembra sākumā aizturēja Gaisa spēku izlūkošanas direkcija Damaskā.

2018.gada augustā abu vīriešu radiniekiem tika izsniegtas viņu miršanas apliecibas. Viņi miruši 2014. un 2017.gadā, un radinieki nav redzējuši viņu līķus.

Abi vīrieši tika aizvesti uz Damaskā esošu lidostu, kur tolaik bija apcietināti, spīdzināti un nogalināti tūkstošiem opozīcijas aktīvistu.

Šī ir pirmā prāva, kurā augsta ranga Sīrijas režīma pārstāvji notiesāti par līdzdalību noziegumos pret cilvēci, sacīja advokāte Klemansa Bekrarta, kas pārstāvēja vairākus prasītājus šajā lietā.

Viņa paskaidroja, ka šis spriedums ir svarīgs simtiem tūkstošu sīriešu, kas vēl gaida taisnīgumu.

Svarīgākais