Uz mākslīgo intelektu balstīta lietotne spēj atklāt vēža šūnas

© pixabay.com

Tartu Universitātes investīciju uzņēmums "UniTartu Ventures" kļūs par līdzīpašnieku kompānijā "Better Medicine", kas, izmantojot mākslīgo intelektu, strādā pie vēža diagnostikas risinājumiem.

Tiek prognozēts, ka nākamajā desmitgadē saslimstība ar vēzi palielināsies līdz pat 25%, bet apmācīto radiologu skaits nepalielināsies tādā pašā tempā. Uz mākslīgo intelektu balstītā "Better Medicine" lietotne atklāj vēža šūnas pacienta plaušu datortomogrāfijas attēlā un saīsina laiku, kas speciālistiem nepieciešams diagnozes noteikšanai, informēja universitātē.

Viens no uzņēmuma līdzdibinātājiem ir Tartu Universitātes Datorzinātnes institūta pētnieks Dmitrijs Fišmans, tāpēc "Better Medicine" līdzšinējie pētījumi un izstrāde jau ir veikti ciešā sadarbībā ar Tartu Universitāti. Kā teica "Better Medicine" valdes priekšsēdētājs Prīts Salumā, sadarbības turpināšana ar Tartu Universitātes investīciju uzņēmuma "UniTartu Ventures" starpniecību bija loģiska izvēle.

"UniTartu Ventures" investīciju direktors Marts Māziks uzsvēra, ka līgums paplašinās līdzšinējo sadarbību, jo "Better Medicine" varēs izmantot universitātes speciālistu zināšanas savas izaugsmes paātrināšanai,

"Nākamo divu gadu laikā universitāte nodos "Better Medicine" pētniecības un izstrādes rezultātā radīto intelektuālo īpašumu, un universitāte savukārt saņems daļu uzņēmuma kapitālā," sacīja Māziks.

"UniTartu Ventures" portfelī līdz šim ir bijuši universitātes atvasināti uzņēmumi, un "Better Medicine" ir pirmais uzņēmums, kurā universitāte iegūst līdzdalību, pateicoties ilgtermiņa sadarbībai pētniecības un attīstības jomā.

Svarīgākais